Kürt sorunu

KCK davası açıldı

Mahkemenin kabul ettiği 193 sanıklı iddianamede, Büşra Ersanlı için 22, yazar Ragıp Zarakolu için de 15 yıl hapis talep ediliyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Örgüt yöneticisi'

Üç yıldır sürüyor

2009'da duyuldu

Yaklaşık 2 bin 400 sayfalık ikinci KCK iddianamesinde, Ersanlı 'örgüt yöneticiliği'yle suçlanıyor. [AA]

istanbul özel yetkili cumhuriyet savcılığı tarafından ‘pkk'nın şehir yapılanması olarak’ tabir edilen kürdistan toplulukları birliği (kck) için hazırlanan ikinci iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

KCK şeması

savcı adnan çimen tarafından hazırlanan ve 15. ağır ceza mahkemesi'nin kabul ettiği 193 sanıklı iddianameye göre, prof. dr. büşra ersanlı için 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezası isteniyor. yaklaşık 2 bin 400 sayfalık ikinci kck iddianamesinde, ersanlı 'örgüt yöneticiliği'yle suçlanıyor.

prof. ersanlı, barış ve demokrasi partisi’nin (bdp) tbmm anayasa komisyonu’ndaki çalışmalarını yürütenler arasında bulunuyordu. iddianameye göre, ersanlı'nın da içinde bulunduğu akademisyenler bdp'nin 'siyaset akademisi'nde dersler veriyordu ve akademi 'pkk'nın şehirdeki ideolojik eğitim merkezi'ydi.

soruşturmada tutuklanan yazar ragıp zarakolu ise mahkemede 7,5 ile 15 yıl arasında hapis talebiyle yargılanacak. belge yayınları yetkilisi zarakolu'na 'terör örgütüne yardım ve yataklık' suçlamaları yöneltiliyor. zarakolu, tutuklanmadan önce türkiye yayıncılar birliği yayımlama özgürlüğü komitesi başkanı'ydı.

KCK'nın anlamı

türkiye, kck adını ilk kez 14 nisan 2009’da yapılan operasyonla duydu. kck, kürtçe'de kürdistan topluluklar birliği anlamına gelen ‘koma civaken kürdistan’ın kısaltmasıdır. hazırlanan iddianamelerde pkk’nın şehir yapılanması olduğu belirtiliyor. kck, sözleşmesinde kendisini, 'devlet olmayan örgütlenmiş, demokratik, siyasal ve toplumsal organizasyon' olarak tanımlıyor. kürtlerin yaşadığı bölgelerden birer delegeyle her yıl genel kurul yapılıyor. bu genel kurulda kck yürütme konseyi seçiliyor.

iddianamenin bir numaralı şüphelisi tutuklu kudbettin yazbaşı da, 'örgüt yöneticisi olmakla' suçlanıyor. iddianameye göre örgütün murat karayılan'dan sonra gelen üç ismi kudbettin yazbaşı, ali durc ve nihat oğraş.

üç yıldır süren soruşturma

kck’ya yönelik soruşturma 14 nisan 2009’da başladı. pkk'nın da dahil olduğu çatı örgütü kck'ya yönelik diyarbakır başta olmak üzere çok sayıda ilde yapılan operasyonlar neticesinde açılan ana davada, aralarında bdp’li belediye başkanları, parti ve dernek yöneticilerinin de olduğu 104’ü tutuklu toplam 152 sanık yargılanıyor.

savcılık tarafından hazırlanan ilk iddianamede geçen bilgilere göre, pkk lideri abdullah öcalan tarafından kurulduğu öne sürülen kck’nın amacı, örgütün silahlı kadrolarıyla şehir kadroları arasında bağlantı sağlamak.

silah veya bomba gibi delillerin bulunmadığı iddianamede, pkk’dan talimat almak, belediye başkanlarını yargılamak, işadamlarını örgüte bağışa zorlamak gibi iddialara yer veriliyor.

soruşturma aralık ayında medyaya da sıçramış, aralarında vatan ve birgün gazeteleri ile diha muhabirlerinin de olduğu 36 gazeteci tutuklanmıştı.

kck üyeliği suçlamasıyla şimdiye kadar iki binin üzerinde kişi gözaltına alındı, bunlardan 511'i tutuklu yargılanıyor. bdp, tutuklu sayısının yedi bini bulduğunu savunuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;