KCK

KCK: Taslak görüş birliğiyle kabul edildi

KCK, Öcalan'ın hazırladığı müzakere taslağını "tam bir görüş birliği" içinde kabul edip uygulamaya karar verdiğini duyurdu, hükümetten de taslağa uymasını istedi.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık. [Fotoğraf: Faruk Yüce / Al Jazeera Türk / Arşiv]

kck'dan yapılan açıklamada, pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın hazırladığı "demokratik çözüm ve müzakere taslağı"ndan, "yeni bir genel seçim öncesi siyasal mücadelenin iyice hızlandığı bu süreçte söz konusu çözüm projesi türkiye ve ortadoğu için çok ciddi bir şanstır" diye bahsedildi.

taslağın kck'nın tüm bileşenleri tarafından tartışıldığı ifade edilen açıklamada, "demokratik zihniyetle müzakere edilip hayata geçirildiğinde türkiye ve ortadoğu’yu köklü bir demokratik dönüşüme uğratacak içerikte hazırlanmış bir demokratikleşme projesi olarak değerlendirip tam bir görüş birliği içinde kabul edilmesine ve uygulanmasına karar vermiştir" denildi.

kck, türk hükümetinin taslağı kabul edip uygulaması durumunda üzerine düşeni yapacağını da belirtti.

"öcalan-örgüt arasında doğrudan iletişim"

kck, taslağın başarıyla hayata geçebilmesini bazı şartlara da bağladı. bunlar; abdullah öcalan’ın cezaevi koşullarının müzakere yürütmeye uygun hale getirilmesi, askeri amaçlı yol, baraj, karakol-kalekol yapımı gibi askeri faaliyetlerin ve askeri yığınağın durdurulması, tutuklamalara son verilmesi.

kck ayrıca müzakere sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için abdullah öcalan’ın örgütle doğrudan ilişki kurabileceği bir sistemin de oluşturulması gerektiği görüşünde.

'taslağa uymaya başladık'

kck yetkilileri, taslağı görüş birliğiyle kabul ettiğini, kandil'de kendileriyle görüşen halkların demokratik partisi (hdp) heyeti aracılığıyla da duyurmuştu. örgüt, hdp'ye kararını ilettikten itibaren de buna uygun hareket etmeye başladığını belirtti. ancak hükümetin buna uyup uymadığını da takip edeceklerini duyurdular.

ayrıca kck tarafından, öcalan'ın taslağını uygulaması için başta kadınlar ve gençler olmak üzere herkese "planlı ve örgütlü" mücadele çağrısı yapıldı.

önce hükümet sonra imralı ile

çarşamba günü ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen hdp imralı heyeti üyelerinden sırrı süreyya önder, heyetin kandil'den dönüşü sonrasında taslağın kamuoyuna açıklanacağını söylemişti. taslak açıklandıktan sonra heyetin bu hafta içinde bir kez daha başbakan yardımcısı yalçın akdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor. hdp heyetinin imralı ziyaretinin ise bu hafta ya da bir sonraki hafta yapılması planlanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;