Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

KDP-PKK 'kanton' gerilimi

PKK’nın Sincar’da kendisine bağlı bazı Ezidi silahlı gruplarla beraber Suriye’dekilere benzer bir 'kanton' ilan etmesi, Kürt Yönetimi tarafından reddedildi. Kürt Yönetimi PKK’ya “İçişlerimize müdahale kabul edilemez” dedi.

Konular: IŞİD, PKK, Irak, Ortadoğu

kürt yönetimi’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, sincar ve halkının mevcut siyasi sistemin içinde çalışması ve bölgedeki kürtler arasında herhangi bir ayrılığa sebep olacak adımların reddedilmesi vurgulanıyor.

cumartesi günü yayınlanan açıklamada “sincar’daki mücadele sonunda daha fazla siyasi gerilime sebep olacak parti politikası şeklinde yürütülmemelidir” ifadeleri kullanıldı. açıklamada ayrıca kürt yönetimi başkanı mesut barzani’nin kişisel olarak sincar operasyonunun “kenti özgürleştirmek ve kentte yaşayanların hayatlarına yeniden başlayabilmelerini sağlamak” amacıyla gerçekleşmesini istediği kaydedildi. açıklama şöyle devam etti:

“ikby, işid sincar’a saldırdığında peşmerge güçlerine destek sağlayan halk savunma birlikleri (ypg) savaşçılarına teşekkür eder, ancak pkk’nın sincar’da son olarak yerel yönetim meclisi oluşturma hamlesini reddediyoruz. bu kürt yönetimi’nin ve irak’ın kanunlarına ve anayasasına aykırıdır. kürdistan bölgesi’nin içişlerine yapılan bu müdahaleyi kabul etmeyeceğiz.”

'içişlerimize müdahaleyi durdurun'

ikby, pkk’yı kürt yönetimi’nin işlerine yaptığı tüm müdahaleleri durdurması konusunda uyardı. açıklama kürt ezidilerin erbil’deki parlamentoda ve irak parlamentosunda temsilcilerinin bulunduğu ve ezidilerin kendi kararlarını alma hakkı olduğu belirtilerek son buldu.

pkk’nın suriye kolu pyd de suriye’de cezire, kobani ve afrin olmak üzere 2014 yılında üç kanton ilan etmişti. irak kürt bölgesel yönetimi, bu kantonları da tanımadığını açıklamıştı.

pkk’nın son dönemlerde çatışma alanlarında yerel yönetimler kurma hamlesi, kürt yönetimi ile sıkça karşı karşıya gelmesine neden oluyor. mesut barzani liderliğindeki kürdistan demokrat partisi (kdp) ile pkk arasında 1990’lardan beri devam eden gerginlik, pkk’nın irak'ta kürt yönetimi’nin de üzerinde hak iddia ettiği bir bölgede ilk kez yerel yönetim ilan etmesiyle daha da derinleşiyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;