Sağlık

Kentleşme astım ve alerjiyi tetikliyor

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Modern yaşam alanlarının donanımından temizliğine kadar kullanılan eşya, kapalı alanlar, halılar, oda spreyleri gibi malzemeler astım ve alerjik hastalığı olanlarda çeşitli etkilere neden oluyor.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Kent yaşamının olmazsa olmazları astımı ve alerjiyi tetikliyor.
Kent yaşamının olmazsa olmazları astımı ve alerjiyi tetikliyor. [Shutterstock]

akciğer sağlığı ve yoğun bakım derneği (asyod) yönetim kurulu başkanı prof. dr. tevfik özlü, günlük kent yaşamının adeta kaçınılmaz unsurları haline gelmiş faktörlerin, astım ve alerjik hastalıkların gelişmesine, artmasına ve tetiklenmesine neden olabileceğini söyledi.

astım ve alerji uyku kalitesini bozuyor

prof. dr. tevfik özlü, sigara kullanımı, yeterli havalandırmanın olmadığı çalışma alanları, döşemeler, bunların temizliğinde kullanılan malzemeler, spreyler, koku gidericiler, egzoz gazları gibi dış etkenler kadar endüstriyel işlem görmüş gıdaların da olumsuz etkileri olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"artık günlük kent yaşamının adeta kaçınılmaz unsurları haline gelmiş bu faktörler, astım ve alerjik hastalıkların gelişmesine, artmasına ve tetiklenmesine neden olabiliyor. astım ve alerjik hastalıklar doğal yaşamda çok daha az görülüyor. tarlada, bahçede çalışan, toza toprağa karışan, ev yapımı gıdalarla beslenen, kimyasallarla bulaşmamış temiz hava teneffüs eden, doğal sabunla temizlik yapan, sigara kullanmayan kişiler astım ve alerjiden büyük oranda korunmuş oluyorlar. astım ve alerji, modern insanın yaşamını tehdit ediyor. tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüyor, eforunu etkileyebiliyor, uyku kalitesini ve düzenini bozuyor, okul ve iş başarısını olumsuz olarak etkileyebiliyor, uzun süreli tedavileri gerektirebiliyor."

hastalıklar kontrol altına alınabililiyor

prof. dr. özlü, günümüzde astım ve alerjik hastalıkların, artık etkin tedavilerle çok büyük oranda kontrol altına alınabildiğini de vurgulayarak, "tedaviyle astımı-alerjisi olmasına rağmen kişi, normal sağlıklı bir kişi gibi yaşayabiliyor. ancak, tedaviden daha iyisi korunma. bu da kent yaşamında oldukça zor. bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmek ve mümkün olduğunca doğal yaşama dönmek gerekiyor" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;