Afrika

Kenya'da seçim olaylı başladı

Binden fazla kişinin öldüğü olaylı geçen son seçimlerden beş yıl sonra halk yeniden sandığa giderken, iki ayrı saldırıda 17 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Şiddet karıştı

17 kişi öldü

MCK reddetti

Kenyalılar, seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Kenyalılar, seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. [Reuters]

cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel ve yerel seçimlerin yapıldığı kenya'da, oy verme işlemi öncesinde şiddet olayları yaşandı.

polis yetkileleri, sahil kenti mobasa’da sandıkların açılmasından hemen önce görevlileri hedef alan saldırılar düzenlendiğini duyurdu. al jazeera muhabiri muhammed adov, mobasa’da altısı polis 13 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

öte yandan kilifi’de seçim merkezi olarak kullanılan okula düzenlenen bir başka saldırıda en az dört yetkili hayatını kaybetti.

polisin çatışmalardan sorumlu tuttuğu mombasa cumhuriyetçi konseyi adıyla bilinen ayrılıkçı örgüt, suçlamarı reddetti.

ingiliz haber ajansı reuters’a konuşan konsey sözcüsü muhammed raşid mraca, “bu bölgede meydana gelen hiçbir saldırıdan sorumlu değiliz. sadece barışçıl yollardan değişim istiyoruz” dedi.

güvenlik önlemleri artırıldı

14 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede sandıkların başında sabah saatlerinden itibaren uzun sıralar oluştu. ülke genelinde güvenliği sağlamak için yaklaşık 100 bin kişi görevlendirildi.

devlet başkanlığı seçimlerinin en güçlü iki adayı başbakan raila odinga ile başbakan yardımcısı uhuru kenyatta, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, geçmişte yaşanan etnik şiddetin bu yıl yaşanmayacağını vurgulamıştı. 

kenya'da 2007 yılında düzenlenen son seçimlerin ardından ortaya çıkan etnik çatışmalar sonucu yaklaşık 1200 kişinin yaşamını yitirmiş, 600 bin kişi yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalmıştı.

cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri, senatörler ve valilerin seçileceği seçimin sonuçları 48 saat içinde açıklanacak.
 
anketlere göre, yüzde 45 seviyelerinde desteğe sahip odinga ve kenyatta, ilk turda yüzde 50 oranında oy alamamaları durumunda nisan ayında yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde tekrar yarışacak.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;