Irak

Kerkük'te aşiretler IŞİD'e karşı birleşti

Irak'ın Kerkük kentinde, Arap, Türkmen ve Kürt aşiret liderleri "Kardeşlik Anlaşması" imzalayarak IŞİD'e karşı birlikte hareket etme ve aralarındaki ihtilafları ortadan kaldırma kararı aldı.

Konular: Ortadoğu, Irak
Kerkük kentindeki Arap, Türkmen ve Kürtler ortak hareket edecek. [Fotoğraf: Reuters - Arşiv]

kerkük'teki arap, türkmen ve kürt aşiret başkanları imzaladıkları "kardeşlik anlaşması'yla" işid'e karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

taraflar arasındaki uzlaşma bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. aşiret başkanlarının katıldığı basın toplantısında tarafların "söylem ve eylem" birliğinde anlaştıkları ifade edildi.

taraflar adına açıklama yapan zengene aşireti lideri osman abdülkerim, "kerkük'ün selameti ve işid'e karşı tek yürek olmak için “kardeşlik antlaşması” imzaladık. bu anlaşmayla kerkük'teki tüm etnik ve mezhep ayrımlarına dur diyoruz" dedi.

abdülkerim, anlaşma kapsamında aşiretlerin, kerkük çevresini ve şehir merkezini koruyan tüm güvenlik güçlerini destekleyeceğini vurgulayarak, "ayrıca terör saldırıları, şiddet olayları, araç hırsızlığı, çetecilik ve adam kaçırma olaylarını kınıyor ve reddediyoruz" diye konuştu.

kerkük eski vali yardımcısı ismail hadidi de "tek bilek olarak kerkük'ü içeriden ve dışarıdan korumayı hedefliyoruz" dedi. işid'in "din kılıfı" adı altında irak'ı bölmeyi amaçladığını ifade eden hadidi, "arap, kürt, türkmen, süryani hepimiz kerküklüyüz. hep birlikte kerkük'te huzuru sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

türkmen aşiretler meclisi başkanı nevzat avcı ise irak'ın kötü günlerden geçtiği bir zamanda kerkük'teki aşiretlerin kardeşlik anlaşması'yla bir araya gelmesinin önemine dikkati çekerek, "irak'ın kurtuluşu birleşme ve teröre karşı ortak hareket etmededir" dedi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;