Suriye'de iç savaş

Kerry: Ateşkes süreci devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de ateşkesin süresinin dolmasına karşın 'etkisinin devam ettiğini fakat kırılgan olduğunu' söyledi. Kerry, durumu değerlendirmesinin sürdüğünü ifade etti.

abd dışişleri bakanı john kerry, rusya ile varılan anlaşma neticesinde suriye'de 12 eylül'de başlayan ve 7 gün süren ateşkesin 'etkisinin hâlen devam ettiğini fakat kırılgan olduğunu' söyledi. 

kerry, abd ve rusya heyetlerinin isviçre'nin cenevre kentinde durumu gözden geçirmek için görüşme hâlinde olduklarını belirterek ateşkes sürecinin devam ettiğini ifade etti. abd dışişleri bakanı ayrıca pazartesi günü suriye'de 8 ayrı noktaya yardım ulaşacağını taahhüt etti.

yüzlerce ihlâl yaşandı

ateşkes, geçerli olduğu sürede defalarca ihlâl edildi. hem rejim hem de muhalifler ihlâller için karşı tarafı suçladı. abd yetkilileri, ateşkesin devamı için olumlu yaklaştıklarını ifade etti, rusya ise abd'nin ateşkes dışında kalan, "suçlu" olarak tanımladığı muhalifler ile ılımlı muhalifleri birbirlerinden ayırmayarak ateşkesi tehlikeye attığını belirtti.

taraflar birbirini suçluyor

süresi dolan ateşkesin ardından halep'te yeniden bombardımanlar başladı. suriye'de rejim ve muhaliflerin birbirlerini suçladı.

suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk), rejimin halep, idlib, humus, şam, dera ve kunaytra illerinde toplam 34 bölgede 254 kez ateşkesi ihlâl ettiğini ifade etti.

abd'nin hava saldırısı

cumartesi akşamı abd jetleri suriye'nin deyrizor kentinde esed rejiminin askerlerini vurmuş, rusya'nın açıklamasına göre 62 suriye askeri ölmüştü. rusya, abd öncülüğündeki koalisyon güçlerinin cumartesi akşamı suriye askerlerini hedef almasının ardından, bu saldırıların ateşkesi tehlikeye attığını açıkladı. abd'ye göre ise "ortada bir kasıt yok, yanlışlık var".

bu durum, rusya'nın birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'ni acil toplantıya çağırmasına ve iki ülke temsilcilerinin bm'de gerginlik yaşamasına neden oldu. cumartesi gecesi bm güvenlik konseyi'nde her iki ülkenin temsilcisi, saldırı haberinin gelmesi üzerine diğer konuşmalar devam ederken salondan ayrıldı.

halep’e gitmek üzere türkiye sınırı yakınlarında bekleyen 40 kamyonluk bm yardım konvoyları da taraflar arasındaki bir başka gerginlik unsuruydu. iki taraf da yardımların ulaşamaması konusunda diğerini suçluyor, yardımlar ise hâlen türkiye'ye yakın bir noktada bekliyor. birleşmiş milletler, yardımların ulaşamamasından suriye rejimini sorumlu tutuyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;