Amerika

Kerry: Dinleme anormal değil

ABD Dışişleri Bakanı, ülkesindeki AB büyükelçilik binalarına konulan böceklerin uluslararası ilişkilerde normal olduğunu söyledi.

Konular: Almanya, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye de dinlendi

AB tepkili

Moskova'da sıkıştı

ABD'nin iadesini istediği eski CIA ajanı Snowden, halen Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir havaalanında bulunuyor. [Reuters]

eski cia ajanı edward snowden'ın sızdırdığı belgelerle genişleyen telekulak skandalı, aralarında türkiye'nin de bulunduğu ab ülkeleri büyükelçiliklerine uzandı. abd dışişleri bakanı john kerry belgelerin basına sızmasının ardından, "bu faaliyetler uluslararası ilişkilerde anormal değil" dedi.

ab dış ilişkiler şefi catherine ashton ile pazartesi günü yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan kerry, ülkelerin çıkarlarını korumak amacıyla benzer faaliyetlerde bulunabileceğini aktardı.

iddiaların doğrulu konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadığını aktaran kerry, "konuyla ilgili tüm bilgileri alana kadar daha fazla bir yorum yapmak istemiyorum" ifadesini kullandı.

türkiye de dinlendi

eski ajan snowden'ın medyaya verdiği yeni belgelere göre, türkiye’nin de dinlenen ülkeler arasında olduğu ortaya çıktı. the guardian gazetesi ve alman der spiegel dergisinin sayfalarına taşıdığı belgeler, abd ulusal güvenlik kurumu'nun (nsa) türkiye'nin de dahil olduğu 38 büyükelçilik ve misyonu dinlediğini gösteriyor.

türkiye dışişleri bakanlığı, iddiaları araştırmaya başladı. al jazeera'ya konuşan diplomatik kaynaklar, "iddialar doğruysa, abd’den açıklama bekleriz" dedi.

ab'den washington'a tepkiler

dinlemeye ab ülkelerinden de tepkiler yükseldi. almanya, medyaya yansıyan haberlerin doğru olması halinde, bunun kabul edilemez olduğunu açıkladı.

almanya başbakanı angela merkel'in sözcüsü steffen seibert, "artık soğuk savaşta değiliz" diyerek yabancı misyonların dinlenmesinin güven sarsıcı olduğunu vurguladı.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande ise, bu tür davranışların ortaklar ve müttefikler arasında kabul edilemeyeceğini söyledi.

'prizma'yı deşifre etti

cia ve ulusal güvenlik kurumu'nda (nsa) çalışan snowden'ın sızdırdığı belgeler, abd istihbarat örgütlerinin prizma adı verilen dev bir programla internet üzerindeki her hareketi izlediğini ortaya çıkarmıştı. belgelere göre, prizma programıyla dokuz internet şirketinin veri tabanlarına giriliyor ve internet üzerinden gönderilen tüm postalar, yapılan sohbetler, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmeler, görüşmeyi yapan kişilerin isimleri, bulundukları yer ve diğer ayrıntılar takip ediliyor.
 
nsa'in dinleme belgelerini the guardian ve washington post gazetelerine sızdıran snowden, geçtiğimiz mayıs ayında hong kong'a kaçmıştı. ekvador'dan sığınma hakkı isteyen eski ajan, rusya'nın başkenti moskova'da bir havaalanında sıkışmış durumda. rusya devlet başkanı vladimir putin, snowden'ın sınırdışı edilmesi yönündeki abd'den gelen çağrıları reddetmiş ve eski ajanın kendi seçeceği bir ülkeye moskova üzerinden gidebileceğini açıklamıştı.
 
abd, devlet sırlarını ifşa etmekle suçladığı snowden'ın kendisine iade edilmesinini istiyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;