IŞİD

Kerry: IŞİD'i dizginlemek yıllar alabilir

Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleyen koalisyon ülkeleri ortak strateji belirlemek için Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IŞİD'i dizginlemenin yıllar alabileceğini söyledi.

Konular: Irak, Suriye, Ortadoğu
IŞİD'in Irak ve Suriye'deki ilerleyişini önlemek için ABD liderliğindeki koalisyon hava saldırıları düzenliyor. [Foto: Reuters-Arşiv]

brüksel’de nato’nun genel merkezi’nde düzenlenen toplantıya altmıştan fazla ülke katıldı. toplantıda koalisyonu oluşturan ülkelerin dışişleri bakanları, işid’e karşı uygulanacak stratejiyi masaya yatırdı.

bakanlar işid’e katılan ve ülkelerine döndüklerinde tehdit oluşturmasında korkulan yabancı savaşçıların durumunu ve alınacak önlemleri de görüştü.

toplantıda bir açıklama yapan abd dişişleri bakanı john kerry, işid'e karşı yapılan saldırıların önemli bir etki yaptığını söyledi. kerry, "bizim bu konudaki kararlılığımız büyük ihtimalle yıllar içinde karşılığını bulacak. ancak çabalarımız şimdiden önemli bir etki sağladı" diye konuştu. 

kerry batı ve arap ülkelerinden oluşan koalisyonun bu operasyon başarılı oldukça koalisyonda yer almaya devam edeceklerini belirtti.

kerry, ‘çabalarımız yıllar içerisinde değerlendirilebilecek, ama şimdiden önemli bir etki yarattı. koalisyonun desteğiyle irak kuvvetleri musul ve hadisa barajlarını geri aldı. beyci rafinerisindeki güvenlik parametrelerini genişletti. kuzeyde ve batıda kürt birlikler cesurca savaşıyor ve sünni aşiretler de sahaya çıkmaya başladı’ dedi.

abd dışişleri bakanı, irak ordusuna yaptıkları yardımların artacağını da şu ifadelerle duyurdu: "suriye’de operasyonlarımız devam ediyor, kobani kuşatması engellendi. gelecek haftalarda koalisyonun irak güvenlik güçleri’ne yönelik eğitim, tavsiye ve danışmanlık misyonu genişleyecek. iraklılar aşama, aşama geniş temsilli hükümeti geliştirmek için mobilize oluyor."

petrol anlaşmasını övdü

john kerry, irak hükümetiyle kürdistan özerk bölgesi’nin yaptığı petrol anlaşmasını överek, ‘biz de bu hükümetin gösterdiği önemli gelişimden cesaret alıyoruz. dün, hükümet kürdistan bölgesiyle petrol ihracatı ve gelir dağılımı konusunda kritik bir anlaşmaya vardı. aynı zamanda resmi suçlamalar olmadan tutulan tutukluların salıverilmesi için bir karar yayınladı’ ifadelerini kullandı.

sonuç bildirgesi

toplantının sonuç bildirgesinde ‘tüm suriyeli taraflara’ uluslararası insani hukuka saygı duyulması çağrısı yapıldı.

sonuç bildirgesine göre ayrıca, tüm katılımcılar suriye halkının işid’e karşı mücadelesine ve cenevre bildirisi’ne bağlı kalınarak yapılacak olan politik geçiş sürecine bağlılıklarını teyit etti. aynı zamanda bm özel temsilcisi staffan de mistura’nın politik geçiş için gösterdiği çabaları da memnuniyetle karşıladı. bazı katılımcılar, işid’i yok etmek için sahada etkili kuvvetlere lan ihtiyacı özellikle belirtti, ılımlı muhalif savaşçıların çabasını takdir etti. bu katılımcılar ayrıca işid, nusra cephesi ve suriye rejimine karşı çeşitli cephelerde savaşan ılımlı muhalif savaşçılara daha fazla destek çağrısı yaptı.

sonuç bildirgesine göre ayrıca suriyeli sığınmacıların bulunduğu türkiye, lübnan, ürdün ve irak'a yardım çağrısı yapıldı.

irak başbakanı umutlu konuştu

irak başbakanı haydar ibadi de yaptığı konuşmada, ‘biz işid ile savaşta sahada birçok ilerleme elde ettik. umarım çok kısa zamanda başarılar gelecek" dedi.

irak başbakanı insan hakları ihlallerine karşı tedbirler alacaklarını söyleyerek, ‘önümüzde birçok tehdidin olduğunu biliyorum. ama ben dün insan hakları ve tutuklulara karşı işlenen ihlaller olmaması için kararname imzaladım. irak’ta biz buna sıfır tolerans gösteriyoruz. biz bunun için sıkı çalışıyoruz. hiçbir bahane istemiyoruz’ ifadeleriyle dile getirdi.

dışişleri bakanı mevlütoğlu da katıldı

toplantıya türkiye dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da katıldı. çavuşoğlu, toplantının ardından uçuşa yasak bölge konusunda türkiye ile abd'nin tutumlarının birbirine yaklaştığını söyledi.

abd liderliğindeki koalisyon

koalisyon fikri abd başkanı barak obama tarafından ortaya atılmıştı. işid'in suriye ve irak'taki ilerlemesi karşısında oluşturulması kararlaştırılan koalisyona avustralya, ingiltere, kanada ve fransa hava saldırılarıyla destek veriyor. suudi arabistan, katar, ürdün, bahreyn ve birleşik arap emirlikleri ise bazı hava saldırılarına katılıp, lojistik destek sunuyor.

daha önce 14 ekim'de koalisyon ülkelerinin genelkurmay başkanları ve askeri yetkilileri washington'da toplanmıştı.

koalisyon saldırılarında ölen işid üyeleri

suriye insan hakları gölemevi, son açıklamasında koalisyonun suriye'de 23 eylül'den bu yana devam eden hava saldırılarında en az 963 işid üyesinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

bunun dışında hava saldırılarında 72 nusra cephesi üyesi ve 52 sivil de hava saldırıları sonucu öldü.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;