Mısır

Kerry: Mısır'la ilişkilerde daha güçlü zemine dönüyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısır’la 2009’dan bu yana ilk kez başlatılan stratejik diyalog görüşmeleri için Kahire’ye gitti. Kerry, Mısır’la aralarında insan hakları konusunda kaygı ve gerilimlere rağmen ilişkilerde daha güçlü bir zemine dönmekte olduklarını söyledi.

ABD ile Mısır arasında 2009'dan bu yana ilk kez "stratejik diyalog" başlatıldı. [Fotoğraf: Reuters]

mısır dışişleri bakanı sami şükri ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen abd dışişleri bakanı john kerry, iki ülke arasındaki ilişkilerin mısır’daki insan hakları konusunda var olan kaygı ve gerilime rağmen daha güçlü bir zemine dönmekte olduğunu söyledi.

mısır dışişleri bakanı sami şükri de ülkesiyle abd arasında büyük bir anlaşmazlığın olmadığını, yalnızca bazı konulara bakış açılarında farklılık bulunduğunu ve bunun da doğal olduğunu söyledi.

kerry, mevkidaşı şükri ile mısır’da uzun bir süredir ertelenen ve bu yıl sonuna kadar yapılması planlanan parlamento seçimlerinin “adil, özgür ve şeffaf” bir şekilde yapılmasının önemi konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. kerry iran ile varılan nükleer anlaşmanın da uygulanabilmesi halinde mısır ve bölge ülkelerini daha da güvenli yapacağı konusunda şüphesinin olmadığını belirtti. abd’li bakan, görüşmeler sırasında mısır ile libya sınırında artan güvenlik işbirliğini de ele aldıklarını açıkladı.

bakanlar ayrıca iki ülke arasında güvenlik alanındaki işbirliğinin genişletilmesi için diğer seçeneklerin keşfi konusunda da mutabakata vardıklarını ifade etti.

karar 10. kez ertelendi

mısır dışişleri bakanı sami şükri, ülkesinde hiçbir gazetecinin “gazetecilik faaliyeti” nedeniyle hapiste bulunmadığını savundu. gazetecileri koruma komitesi (cpj) son yaptığı araştırmada 18 mısırlı gazetecinin yaptıkları haberlerle ilgili olarak cezaevinde olduğunu tespit ettiğini açıklamıştı. mısır hükümeti kaynakları ise bu sayının yanlış olduğunu iddia ediyor.

ancak mısır'da darbe sürecinde haber yaparken tutuklanan al jazeera gazetecileri peter greste, baher muhammed ve muhammed fehmi'nin kararın verilmesi beklenen bugünkü duruşmada karar yine çıkmadı. mahkeme güvenlik gerekçesiyle kararı ikinci kez erteledi. karar duruşması 29 ağustos'ta görülecek.

mısır'da güvenlik

mısır bir süredir hem sina yarımadası'nda hem de libya sınırında irak şam islam devleti'ne (işid) biat etmiş gruplarla mücadele ediyor. libya'da işid'e bağlı "trablus vilayeti" örgütü, 21 mısırlı hıristiyanı öldürmüş, bunun üzerine mısır savaş uçakları libya'daki işid mevzilerini bombalamıştı. 

temmuz 2013'te seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından abd ile mısır arasındaki ilişkiler oldukça soğumuş, obama yönetimi mısır'a sağlanan askeri yardımlarda ve daha önce yapılan anlaşmalardaki taahhütlerde sınırlamalara gitmişti. abd mısır'a vermesi gereken f-16'ların teslimatını uzun bir süre askıya almıştı. ancak son dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler yavaş yavaş normale dönmeye başlamış,

abd başkanı barack obama nisan ayının başında f-16 teslimatını askıya alma kararını kaldırmıştı. teslim edilmesi gereken 20 savaş uçağından sekizi geçen hafta mısır ordusuna ulaştırılmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;