Suriye'de iç savaş

Kerry: Moskova, askeri görüşme teklif etti

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rus mevkidaşı Lavrov’un Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmemek için askeri görüşme teklif ettiğini açıkladı. Kerry, Washington'un Moskova teklifini değerlendirdiğini söyledi.

Kerry, görüşmeler sayesinde yanlış anlamaların önüne geçilebileceğini söyledi. [Fotoğraf-Reuters]

abd dışişleri bakanı john kerry, suriye'deki durumla ilgili rus mevkidaşı sergey lavrov’un iki ülke arasında askeri görüşme teklif ettiğini söyledi. moskova'nın önerisini değerlendirdiklerini belirten kerry, washington’un atacağı adımları belirlemek için beyaz saray ve pentagon’da görüşmelerin yürütüldüğünü ifade etti.

“ruslar, suriye hava sahasında karşı karşıya gelmemek için tam olarak nelerin yapılabileceğini konuşabilmek, önümüzdeki yollar ve niyetlerle ilgili tam ve net bir tasavvura kavuşmak adına askeri görüşmeler teklif etti.”

kerry, rusya’nın kendisine, sadece işid ile mücadeleye yoğunlaştığını söylediğini ancak moskova’nın suriye’ye askeri sevkiyatı göz önünde bulundurulduğu zaman, bunun gerçek olmayabileceğine işaret etti.

kerry, görüşmeler sayesinde yanlış anlamaların önüne geçilebileceğini söyledi.

'abd esed'e karşı tutumundan vazgeçti'

rusya daimi bm temsilcisi vitaly churkin, abd’nin ‘esed’in gitmesi gerekiyor’ tutumundan vazgeçtiğini öne sürdü. abd basınına konuşan rus yetkili, washington’un ciddi terör tehdidine karşı tavrını değiştirmek zorunda kaldığını iddia etti.

abd’nin esed rejiminin düşmesini istemediğini söyleyen churkin, terörle mücadele çalışmalarının esed’in lehine işlemesine de karşı olduğunu savundu.

beyaz saray, rusya’nın işid’e karşı koalisyona ‘bütüncül, koordinasyonlu ve yapıcı’ katkısını olumlu karşılayacağını söylemişti ancak rusya ile askeri görüşmeler konusunda yorum yapmayı reddetti.

lavrov: istenmeyen olaylar yaşanmasın

lavrov, geçtiğimiz hafta ‘istenmeyen olaylar’ yaşanmaması için suriye sahasında rus ordusu ile pentagon arasında bir koordinasyon gerektiğini söylemişti. pentagon’un rusya ile askeri işbirliğini durdurduğunu ifade eden lavrov, suriye’de her iki ülke de askeri faaliyet yürüttüğü için bu işbirliğinin yeniden başlatılması gerektiğini savundu.

abd, suriye'de askeri varlığını artırmakla suçladığı rusya'nın müttefiki esed'in kalesi lazkiye'de bir hava üssü kurduğunu söylemişti. 

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;