Ortadoğu

Kerry Suriye için Ortadoğu’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de Esed’li geçiş süreci planının konuşulduğu dönemde Ortadoğu turuna çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry; Suriye, Ukrayna ve son dönemdeki İsrail-Filistin gerginliğini görüşmek için Ortadoğu ve Avrupa turuna çıkıyor. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

abd dışişleri’nden yapılan açıklamada kerry’nin işid’le mücadele ve suriye krizini görüşmek üzere ortadoğu ülkelerini ziyaret edeceği belirtildi. 21 – 25 ekim tarihleri arasında yapılacak olan görüşmeler için açıklamada ülke adı verilmedi. sadece kerry'nin ortadoğu ülkeleriyle birlikte ukrayna’ya da gideceği yazıldı.

kerry, pazartesi günü madrid’de düzenlediği basın toplantısında, birkaç gün içinde ortadoğu turuna çıkacağını söylemiş ve “suriye’ye siyasi geçiş dönemi getirebilecek gerçek ve somut seçenekler üzerinde çalışmak için rusya, türkiye, suudi arabistan ve ürdünlü yetkililerle buluşacağım. rusya ve iran dahil herkes askeri bir çözümün olmadığını söyledi” demişti.

esed’li geçiş süreci planı

kerry, eylül ayı sonunda new york’ta yapılan birleşmiş milletler genel kurulu sırasında işid karşıtı koalisyona dahil olan sekiz ülkenin (türkiye, ürdün, suudi arabistan, almanya, ingiltere, fransa, birleşik arap emirlikleri, katar) dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmiş ve suriye’nin geleceğiyle ilgili görüşmüştü.

19 ekim’de bazı köşe yazarlarına bilgilendirme yapan üst düzey bir türk diplomat, dokuz ülkenin suriye’de altı aylık geçiş dönemi planı üzerinde anlaştığını, suriye rejimi lideri esed’in de bu süreçte sembolik cumhurbaşkanı olarak görevine devam edeceğini belirtti. köşe yazarlarına göre, abd başkanı obama’nın 28 eylül’de new york’ta bir araya geldiği putin’e bu öneriyi ilettiğini anlatan diplomat, henüz rusya’dan bir yanıt gelmediğini de söyledi.

ancak 28 eylül’deki bu görüşmeden iki gün sonra rusya, suriye’de hava saldırılarına başladı. türkiye ve abd, rusya’nın ‘işid ve diğer terör örgütlerine karşı başlattığını’ söylediği hava saldırılarında esed’le mücadele eden suriye muhalefetini de vurduğu gerekçesiyle rusya’ya sert eleştirilerde bulunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;