IŞİD

Kerry: Türkiye ile uyuşmazlık yok

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'le mücadele stratejisinde Türkiye ile aralarında herhangi bir anlaşmazlığın bulunmadığını söyledi. Beyaz Saray da "Türk üslerinin IŞİD'e karşı kullanılması için Türk yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini" açıkladı.

Kerry Rus mevkidaşı Lavrov'la Ukrayna, İran'ın nükleer programı ve IŞİD'i görüştü. [Fotoğraf: Twitter/@JohnKerry]

amerikalı bakan, rusya ile de 'işid militanlarıyla ilgili istihbarat paylaşımını yoğunlaştırma kararı' aldıklarını söyledi. 

kerry, türkiye'nin üstlendiği rolün çok önemli olduğunu, bu rolü türkiye'nin kendisinin şekillendireceğini ifade etti.

abd dışişleri bakanı, türkiye'nin işid stratejisindeki yeriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"koalisyonun çok önemli bir üyesi. bildiğim kadarıyla şu ana kadar bir anlaşmazlık yok. (koalisyon özel temsilcisi) john allen, toplantılar yaptı. müzakerelerin ilerlemesine yardımcı oldu. ankara, suriyeli muhaliflerin türkiye'de eğitilip donatılmasına razı oldu. çok fazla detaya girmeye gerek yok ancak bir uyuşmazlık olduğunu da düşünmüyorum." 

kerry'nin açıklamalarından kısa bir süre önce beyaz saray da "türk üslerinin işid'e karşı kullanılması için türk yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini" açıkladı. 

beyaz saray sözcüsü josh earnest, türkiye ile geniş bir dizi konuda koordinasyon içinde olduklarını kaydederken, "türkiye kendi topraklarında suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmadaki istekliliğini açıkladı. kuşkusuz bu taahhüdü ve türkiye’deki halkın destek göstermesini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. 

"türkiye petrol kaçakçılığının üzerine gitmede görev üstlenebilir"

daha önceki görüşmelerinde de türkiye’nin suriye’ye yabancı savaşçı akışının kesilmesinin önemi noktasında taahhütlerde bulunduğunu ifade eden earnest, "ayrıca türkiye petrol kaçakçılığının üzerine gitmede görev üstelenebilir. bildiğiniz üzere karaborsada petrol satışı işid'in operasyonlarına devam etmesinde önemli bir yol. dolayısıyla petrol kaçakçılığını durdurmak, işid’in finansal desteklerini kesme noktasında stratejimizin kilit unsuru" diye konuştu.

earnest bunun yanında, türkiye’nin 1 milyonu aşkın suriyeli sığınmacıya insani yardımlarda bulunduğunu hatırlatarak, "türkiye’nin bu mücadelenin çözülmesinde birçok çıkarı olduğundan şüphe yok ve onlarla çalışmaktan memnunuz" ifadesini kullandı.

abd savunma bakanlığı ekibinin, suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programı kapsamında şu anda türkiye’de olduğunu anımsatan earnest, türkiye’nin bunlara ilaveten koalisyona katkıları noktasında da görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

earnest bir soru üzerine, "türkiye’deki askeri üs konusu türk ve amerikan yetkililer arasında görüşmelerin sürdüğü bir konu" dedi.

"hava operasyonlarının etkisi sınırlı"

kobani’deki çatışmalarla ilgili olarak da kasabanın düşmesini görmeyi istemediklerini, ancak kentin düşmesini önlemedeki kapasitelerinin sınırlı olduğunu söyledi. earnest, "hava saldırıları etki yaratır ve şu anda da bunu yapıyor. fakat sahada da bu hava saldırılarının ardından işid ile mücadele edecek bir askeri güç olduğu zaman daha etkili olur. suriye’de bu kara gücü henüz yok" diye konuştu.

bu kara gücünü kurmak için suriyeli muhaliflere yardımlarını hızlandırdıklarını, türkiye ve suudi arabistan’da eğitim ve ekipman programları oluşturduklarını ifade eden earnest, suriyeli muhaliflerin, eğitim ve ekipmanla donatıldıktan sonra kendi ülkelerinde işid’e karşı savaşabileceğini ve böylelikle koalisyonun hava saldırılarının arkasından gelen güç olarak bu hava saldırılarının da etkinliğini artıracağını anlattı.

earnest, koalisyon güçlerinin işid ile mücadeleyi kazanmakta olup olmadığına yönelik soru üzerine, "suriyeli muhalif savaşçıları oluşturmak için çalışan ve irak’ta güvenlik güçleriyle yakından çalışan 60 ülkeden bahsediyoruz. bu stratejinin bu ilk zamanlarının başarı gösterdiğine şüphe yok" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;