IŞİD

Kerry: Türkiye'yi gizli oturumda görüşelim

Kerry, ABD Senatosu'nda IŞİD'in petrolü Türkiye ve Lübnan üzerinden yasadışı yollarla çıkardığını söyledi; ısrarlı sorulara “Türkiye'nin hassasiyetlerini anlıyoruz, bunu gizli oturumda görüşmek daha iyi olur" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde soruları yanıtladı. [Fotoğraf-AFP]

kerry, senato dış ilişkiler komitesi’nde abd başkanı barack obama’nın irak şam islam devleti (işid) stratejisiyle ilgili düzenlenen oturumda konuştu, senatörlerin sorularını da yanıtladı. demokrat parti illinois senatörü dick durbin, işid’in varlığını nasıl sürdürdüğüne dikkati çekerek, kerry’ye, hangi ülkelerin silah yardımında bulunarak veya işid’in ticaret yapmasına müsaade ederek savaşmalarını mümkün kıldığını sordu.    

işid’in şu anda bir devlet tarafından desteklendiğini düşünmediğini belirten kerry, örgütün güçlenmesinde musul’daki bankanın ele geçirilmesinin ve petrol satışının etkili olduğuna inandıklarını kaydetti.

kerry’nin petrolün yurtdışına yasadışı yoldan çıkarıldığını söylemesi üzerine durbin, petrolün kaçakçılıkla hangi ülkelere taşındığını sordu. kerry, “petrol yasadışı yollardan yurtdışına suriye’yle sınırı olan ülkelerden çıkarılıyor, belli ki türkiye veya lübnan yoluyla” yanıtını verdi.

senatörün bu ülkelerin kaçakçılığı önlemede abd’nin çalışmalarına ortak olup olmadığını yöneltmesi üzerine ise kerry, “evet ortak oluyorlar, ancak şu anda açıkçası türkiye’nin zorlukları var, tutulan 49 rehine var; bunu kamuoyu önünde de açıkladılar. türkiye ile bazı görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmelerimiz sürecek” diye konuştu.

"gizli görüşme daha iyi olur"

demokrat parti massachusetts senatörü edward markey de türkiye’nin rehineler nedeniyle askeri operasyona katılmak istemediğini, ancak türkiye’nin işid’in ele geçirdiği petrolün destinasyonu haline geldiğini ileri sürdü. işid’in bu kaçak petrol sayesinde ayakta kaldığını vurgulayan markey, kerry’ye türkiye konusunda ne yapmaları gerektiğini sordu. markey’in sorusunu kerry şöyle yanıtladı:

“senatör bu çok çok anlamlı ve üzerinde çalıştığımız soru. türkiye’nin sahip olduğu hassasiyetleri tamamen anlıyoruz. bu yüzden, dürüst olmam gerekirse, bunun hakkında herkesin önünde çok fazla konuşmak istemiyorum. bu konuda gizli bir görüşmenin daha iyi olacağını düşünüyorum.”

zaman içinde mevcut dinamiklerin biraz değişerek bu konunun çözülebileceğinden ümitli olduğunu ifade eden kerry, “türkiye zorlukları anlıyor, inanın bana, bu konuda çok samimi görüşmelerimiz oldu. türkiye önümüzdeki günlerde kendi seçimini yapmak durumunda ve ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.

"işid yenilgiye uğratılmalı"

işid’in herkes için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan kerry, “işid yenilgiye uğratılmalı, nokta, son söz” dedi.

işid’i etkisiz hale getirmek için oluşturulacak geniş katılımlı koalisyonla ilgili çalışmaların devam ettiğine değinen kerry, birleşmiş milletler genel kurulu kapsamında görüşmelerin yapılacağı bilgisini verdi. kerry, “abd bunu tek başına yapmayacak. bu, başkan obama’nın oluşturmaya çalıştığı temel bir prensipti. küresel bir koalisyon oluşturmamızın nedeni de budur. 50’den fazla ülke şu anda bu konuda mutabık veya bir şeyler yapıyor” diye konuştu.

oturuma “savaşa hayır” yazılı tişörtler giyerek gelen code pink adlı sivil toplum kuruluşu üyeleri kerry’yi protesto etti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;