Gülen örgütü soruşturmaları

Kılıç: Çok ciddi yanlışlar yapılıyor

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargıda "paralel yapı" iddialarıyla ilgili, "Belge ve bilgi olmadan insanlar itham edilerek çok ciddi yanlışlar yapılıyor" dedi. Kendisine de fişlemelerin yapıldığı imzasız dilekçeler geldiğini söyledi.

Adli yıl açılış resepsiyonuna Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Orgeneral Necdet Özel de katıldı. [Fotoğraf: AA]

adli yıl açılış resepsiyonuna katılan anayasa mahkemesi başkanı, "paralel yapı" diye adlandırılan fethullah gülen cemaati ile ilişkili oldukları iddiasıyla bazı polislere başlatılan operasyonlarla ilgili değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını söyledi. "bu dosya önümüze ilerleyen günlerde gelebilir. mahkemenin iradesi dışında somut belgeli şikayetler gelirse bunlar değerlendirilecektir. yasama, yürütme ve yargı arasında barış sürecine ihtiyaç var" dedi. kılıç'ın açıklamaları şöyle:

"hiçbir akıl sahibinin devletin dışında bir yapılanmayı kabul etmesi düşünülemez. ancak bunun için mutlaka ortaya belgenin ve bilginin konması lazım. belge ve bilgi olmadan insanlar itham edilerek çok ciddi yanlışlar yapılıyor. paralel yapı iddiaları hâkimler arasında kamplaşmalara neden oldu. hem kendi kurumum hem diğer kurumlar için söylüyorum; imzasız, bir yığın dilekçe geliyor, 'şu şucu, bu bucu' diye. fişlemeler yapılıyor. bana da fişleme usûlü bir liste geldi ve ben o listeyi kaldırdım attım, bütün kuruma ilişkin bir listeydi. ne imza var, ne bir şey var, hiçbir şey yok. kendine göre bir fişleme yapmış." 

davutoğlu'ndan kılıçdaroğlu'na cevap

başbakan ahmet davutoğlu, adalet bakanı bekir bozdağ ve genelkurmay başkanı orgeneral necdet özel de meclis'teki resepsiyona katıldı.

davutoğlu, danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde tayyip erdoğan'ın, konuşmasını siyasi bularak tepki gösterdiği ve adli yıl açılışında da konuşacağı için törene katılmadığı türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu ile resepsiyonda el sıkıştı.

ahmet davutoğlu burada, "muhatabımız cumhurbaşkanı değil, başbakan ve hükümet" diyen ana muhalefet partisi chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'na cevap verdi.

"doğru bir yaklaşım değil. hepimizin devlet temsili anlamında muhatabı cumhurbaşkanı'dır. o muhatabı kendince yok saymaya çalışmak türk devlet ahlakına, geleneğine de uymaz, demokrasi kültürüne de uymaz. şunu diyebiliyorsa kılıçdaroğlu: 'aslında cumhurbaşkanlığı bizim adayımızın hakkıydı da bir yanlışlık yapıldı' diyorsa tartışalım. bunu demeye kimsenin gücü yetmez. ortada olan vaka var. demokratik yollarla da türkiye'de ilk defa bir cumhurbaşkanı seçimi yapılmış. kim olursa olsun, karşı görüşte olsak da onu öncelikle yaşamak lazım. o bakımdan sayın bahçeli'nin hem hükümet programına katılması, hem cumhurbaşkanımızın yemin törenine katılmasını çok olumlu bir tavır olarak değerlendiriyorum. böyle böyle biz teamülü oturturuz. herkes bütün bu seyri doğru bir zeminde değerlendirir."

"halkın tercihine saygıdır"

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçiminde konya'da yüzde 75 oy aldığını hatırlatan davutoğlu, şunları söyledi:

"konya'da diyebilir mi sayın kılıçdaroğlu, 'cumhurbaşkanı benim muhatabım değil' diye. ya da yüzde 80 oy aldığı bayburt'ta. hatta yüzde 50, hatta yüzde 30 oy aldığı bir yerde dahi diyemez. çünkü o halk seçti onu. cumhurbaşkanımıza saygı halkın tercihine saygıdır. bu kişisel bir mesele değil. dolaylı bir şey de var; bir itiraf mı diyeyim, bir kabullenme mi? yarın 2015 seçimlerine gidiyoruz, biz ihtimal vermiyoruz tabii, bizim açımızdan inşallah önümüzdeki görünür gelecekte ak parti iktidarları var. ama hadi onların buna en azından kendilerinin seçim kazanma ihtimalini göz önüne alması lazım. ama seçimi kazandı, kim görev verecek ona? varsayımsal olarak söylüyorum. sayın cumhurbaşkanımız görev vermeden o göreve başlayabilir mi, başbakan olabilir mi? türkiye'de bir hukuk devleti var. bu, şu demektir: sayın cumhurbaşkanımız döneminde en azından iktidar ümitleri yok. yani öyle bir kazanma ihtimali görmüyor ki bu kadar şey konuşabiliyor. o anlama gelir."

davutoğlu, mhp lideri devlet bahçeli'nin hem hükümet programına hem cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın yemin törenine katılmasını ise "çok olumlu bir tavır" olarak değerlendirdiğini söyledi.

genelkurmay başkanı necdet özel ise gazetecilerin sorularına, 30 ağustos resepsiyonundaki 'çözüm süreci' çıkışını ima ederek, "bir kere konuştum, artık bir yıl konuşmam" diye cevap verdi.

ahmet davutoğlu yaklaşık yarım saat kaldığı resepsiyondan birlikte geldiği necdet özel'le ayrıldı.

çiçek: yargıyı bu durumdan çıkarmak lazım

meclis başkanı cemil çiçek ise resepsiyonda gazetecilerin yargıyla ilgili sorularını yanıtladı. yargıtay başkanı ali alkan’ın konuşmasını dinlemediğini söyledi ama şu genel değerlendirmeyi yaptı:

"ne olursa olsun yargı uzunca süredir tartışılıyor. 20, 25, 30 senedir her adli yıl açılışı dolayısıyla, sonra buna diğer yüksek mahkemelerin açılışları da girince hep tartışılır günler oluyor. yargıyı bu durumdan çıkarmak lazım."

cemil çiçek herkesin yargının üzerine titremesi gerektiğini söyledi.

yargıdan hükümete eleştiri

sabahki adli yıl açılış töreninde "yargıya müdahale" konusunu gündeme getiren yargıtay başkanı ali alkan ve türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu, hükümeti eleştiren sözler sarf etmişti.

yargı mensuplarına, hükümetten törene katılmayan adalet bakanı bekir bozdağ, "yargı içinde yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinmesi büyük bir saptırma ve çelişkidir" diye karşılık vermişti.

yine törende olmayan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan da yazılı mesajında hâkim ve savcıları, "yargıyı teslim almaya çalışan ideolojik gruplara karşı dikkatli ve cesur olmaya" çağırmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;