Çözüm süreci

Kılıçdaroğlu: AKP-HDP işbirliği yaptı

PKK lideri Öcalan'ın silah bırakma çağrısıyla ilgili, AKP ve HDP arasında seçim işbirliği olduğunu savunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, çözüm için CHP'yi ve Meclis'i işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: AA]

partisinin grup toplantısında konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, pkk lideri abdullah öcalan’ın silah bırakma çağrısını değerlendirdi. ak parti ve hdp arasında seçim işbirliği olduğunu savunan kılıçdaroğlu, sürecin şeffaf olmamasını eleştirdi.

“silahın olmadığı, insanların öldürülmediği bir türkiye hepimizin özlem duyduğu bir türkiye’dir dedim. ama bu açıklamayı 10 madde ile şekillendirdiler. içinde özgürlük, barış diyor. soyut kelimeler. bunlara karşı çıkmayız. ama bu şifreli metnin arkasında ne var, onu bilmiyoruz. yapılan açıklama konusunda bir mutabakat var mı? mutabakat varsa ayrıntıları neler, bilmiyoruz. yoksa neden toplantıdan sonra hdp ile akp birbirlerini suçlamaya başladı. olay ne, kamuoyu bilmiyor. açıklamalar yarım ağızla, şifreli yapılıyor. barışın, özgürlüklerin karşısında değiliz. bu anlayışla barışın geleceğine inanmıyorum. açık ve net söyleyeyim: akp-hdp arasında bir seçim işbirliği var ve bunu götürmek istiyorlar. yaptıkları bu: işbirliği. bu sorunu çözecek tek parti chp’dir. bu sorunu çözmek için adres tbmm’dir. son yapılan açıklama hükümetin değil, öcalan’ın açıklaması.”

kılıçdaroğlu, kürt sorununun çözümü için şu dört şarta uyulması gerektiğini söyledi:

  1. samimi ve dürüst olacaksınız.
  2. gizli kişisel bir ajandanız olmayacak.
  3. millete izah edemeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz.
  4. chp ve diğer muhalefete bilgi vereceksiniz.

chp lideri, bu dört şartın yanı sıra yüzde 10 seçim barajının da kaldırılması gerektiğini söyledi. “hdp, akp sesini çıkarmıyor” diyen kılıçdaroğlu, “seçim barajı demokrasinin önündeki en büyük engel. bunu indirin, biz de destek vereceğiz, söz. yüreğiniz varsa gelin” diye konuştu. kılıçdaroğu şöyle devam etti:

“bu yöntemle kimse çözemez”

“dört şarta uyarsanız sorumu çözme konusunda sağlıklı ve kararlı bir iradeyi ortaya koyarsınız ama bunlara uyulmuyor. tam bir aldatmaca, seçim yatırımı. öcalan açıklama yaptı, pkk silah bıraktı mı? bırakmadı. peki siz bunu silahların gölgesinde nasıl yapacaksınız? barışı istiyoruz, huzur ve kavga olmamasını istiyoruz. demokrasiden yanayız. ama gizli kapaklı olarak bunun çözüleceğine kimse inanmasın. bu yöntemle kimse çözemez.”

“yöntemini biliyorum, çözeceğim”

“bütün aydınlara, kendini solcu görüp etnik siyaset üzerinde silah bırakanlara sesleniyorum: türkiye’nin en temel sorununu chp çözer, bunu herkes bilsin. biz samimi ve dürüst olacağız. kendi aralarında pazarlık yapıp chp’yi suçluyorlar. chp’ye güveneceksiniz. bu sorunu çözmenin yolunu yöntemini ben biliyorum, çözeceğim bu sorunu. kendisi demokrat olmayan, meclis’e baskı yasaları getiren bir iktidar bu kadar temel bir sorunu çözebilir mi? devleti baskı organı haline getirenler, diktatörler demokrasi getiremez. bunu hâlâ bilemeyenler var. kendisi sorun olan hükümet sorun çözemez.”

“direneceğiz”

meclis’te maddeleri kavga gürültü içinde geçen iç güvenlik paketiyle ilgili eleştirilerini sürdüren kemal kılıçdaroğlu bazı örnekler sıraladı, “polis uyarmadan vurabilecek. bunu nasıl kabul edelim? hâkim kararı olmadan, valinin talimatıyla polis dilediği kişiyi arayabilecek. isterse arama için çırılçıplak soyabilecek” dedi. “direneceğiz, bu yasayı parlamentodan geçirtmeyeceğiz” diye de ekledi.

kılıçdaroğlu’na göre, iç güvenlik paketi bu haliyle yasalaşırsa, “türkiye uygar dünyadan kopacak ve ekonomi daha kötüye gidecek”. chp lideri, “türkiye uygar bir dünyanın parçasıyken ortadoğu’nun parçası, terör örgütlerinin yuvası haline geldi” dedi.

tekin’in sözlerine cevap

chp genel sekreteri gürsel tekin, chp’nin iktidara gelmesi halinde ilk iş olarak iktidara yakın medyaya el koyacaklarını söylemişti. kılıçdaroğlu bununla ilgili, “onların gazetelerine el koyacağız diye bir şey yok. biz kimsenin gazetesine el koymayız” dedi.

iş dünyasından oy isteyen kılıçdaroğlu, kendi iktidarlarında öğrencilerin yurt sorunu olmayacağını da söyledi. chp lideri 7 haziran'da yapılacak genel seçimler için, “sizden sadece dört yıl için yetki istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;