Türk dış politikası

Kılıçdaroğlu: Anlaşma değil, teslimiyet sözleşmesi

İsrail ile anlaşmayı sert sözlerle eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bu bir anlaşma değil, teslimiyet sözleşmesi" dedi. Rusya ile normalleşme adımları için de, "Sınırımızı ihlâl eden Ruslar, özür dileyen biz" diye konuştu.

[Fotoğraf: AA]

partisinin meclis grup toplantısında konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, türk dış politikasını sert sözlerle eleştirdi. hedefinde israil ile anlaşma ve rusya ile normalleşme adımları vardı. chp lideri, israil ile anlaşma için, "bu bir anlaşma değil, teslimiyet sözleşmesidir. bu hükümet o kadar sıkıştı ki taviz vermeyeceği hiçbir alan yok. biri bu, ikincisi rusya. her türlü tavizi verebilirler. yeter ki kendilerine meşruiyet alanı sağlasınlar. çünkü hiçbir devlet adamı bunlarla aynı karede görünmek istemiyor. (erdoğan) israil’e muhtacız demişti, bu sözleşme bunun boyutlarını gösteriyor. 20 milyon dolara satın alınan bir irade. bu irade türkiye cumhuriyeti’nin değil akp’nin iradesidir. aslan gibi kükrer kedi gibi miyavlarlar. geldikleri nokta miyavlama dönemi" dedi.

kılıçdaroğlu, israil ile imzalanan anlaşmayı şöyle özetledi:

  • israil’in yazılı bir özür mektubu yok. ben erdoğan’a güvenmiyorum, kusura bakmasın. 10 dakikada bir fikir değiştiriyor. devletin arşivine girmesi için resmi, yazılı özür mektubu şart.
  • ölenlerin ailelerine tazminat kabul ediliyor ama israil aleyhine davalardan vazgeçeceksin diyor.
  • israil’in gazze’ye uyguladığı ablukayı meşru hâle getiriyorsunuz. önce aşdod limanı’na getir diyor, kabul ediyorsunuz.
  • türkiye israil’in gazze üzerindeki egemenliğini kabul etmiş oluyor.
  • 20 milyon dolar tazminata karşılık israil doğalgazını türkiye üzerinden avrupa’ya götürecek. bu israil’e muazzam bir ekonomik çıkar sağlayacak.
  • anlaşmayla israil’in nato’ya girişine türkiye resmen izin veriyor.
  • türkiye filistin ile olan ilişkileri israil’in izin verdiği ölçüde sürdürecek.

 

"chp imzalasa ne olurdu?"

"anlaşmadan birkaç saat sonra israil askerleri mescid-i aksa’yı bastı, sesleri çıkmadı. kedi gibi oturuyorlar. çünkü her şeyi satmaya hazırlar" diyen kemal kılıçdaroğlu, "böyle bir anlaşmayı chp imzalasaydı, ne olurdu? kıyamet kopardı" diye de ekledi.

chp liderinin konuşmasından satır başları şöyle:

"türkiye’nin iyi yönetilmediğini, dış politikanın 180 derece değişmesi gerektiğini söylemiştim. ülkelerin dâimi dost ve düşmanları yoktur, dâimi çıkarları vardır. dış politika milli olmalı demiştim. bunlar bu alandan da çıktılar. dış politikayı kendi kişisel politika ve iktidarları için kullanıp iç politika malzemesi haline getirdiler. dış politika ile ilgili gelişmeleri kendi ülkemizdeki yetkililerden almıyoruz."

"ihlâl eden rusya, özür dileyen biz"

"sen rusya’dan özür dileyemzsin, bu gücün yoktur. sen türkiye cumhuriyeti’ni temsil edemezsin. sınırımızı ihlâl eden kim? ruslar. angajman kurallarını kim belirledi? biz. uçağı düşürdüler. bir baktık rusya’dan özür diliyorlar. başkalarının özür dilemesi lâzım, benim hava saham ihlâl edildi. önce aslan gibi kükreyeceksin, sonra kedi gibi miyavlayacaksın. bunların geldiği nokta bu. sen miyavlayabilirsin ama türkiye cumhuriyeti’ne gölge düşürüyor, onuruyla oynuyorsun."

"yazılı bir özür yok"

"israil askerleri uluslararası sularda gemiyi basıp 10 vatandaşımızı katlettiler. yaptığı doğru değildi. korsan bir devlete yakışır bir eylemle türkiye karşı karşıya kaldı. her seçim öncesi bunlar bunu gündeme getirip, israil’i düşman ilân ettiler."

"yazılı, resmi bir özür türiye cumhuriyeti’ne ulaşmış değil. netanyahu telefonla obama’nın yanında benden özür diledi dedi. putin’e mektup yazmasını biliyor ama netanyahu’dan yazılı bir özür mektubu isteyemiyor. 20 milyon dolar tazminatı kabul ettiler, doğrudan değil vakıf aracılığıyla. ama israil’in şartı var, israil askerleriyle ilgili davalardan vazgeçeceksin diyor. sağlamcı israil, durur mu oarada, meclis’ten kanun çıkaracaksın diyor. biz özür mektubu isteyemiyoruz, o 20 milyon doları veriyor, kanun istiyor. 10 adam öldürdüm, bedelini ödedim, sus kardeşim ne istesem yapacaksın diyor. bunu hangi iktidar, hangi ahlâk, hangi inanç kabul eder? anlaşmadaki ilk konu yargılanan ve yargılanabilecek askerlerin sivil ve askeri soruşturmalardan korunmasıdır diyor israil. anlaşma türkiye’deki bütün süreçleri de iptal ediyor. parlamentonun iradesi de ipotek altına alınıyor bir anlamda. nasıl altına imza atarsınız bunun?"

"davadan hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz?"

"sizde nohut kadar vicdan varsa, 20 milyon dolar karşılığında siz bu davadan hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz. meclis genel kurulu’na gelince tüm gerekçelerinizi dinlemek isterim. kimden yanasınız?"

"gazze’ye ablukanın kaldırılması şartından vazgeçmeyiz diyorlardı, vazgeçtiler."

"şartlardan biri de ambargonun hafifletilmesiydi diyor. ne hafifletilmesi, blokaj kaldırılacaktı. çevirecek ya, dili dönmüyor. sen zaten düşük profillisin, milyon alisin, ne anlarsın dış politikadan. senin uzmanlık alanın ayrı."

"netanyahu deniz güvenlik ablukasının süreceğini söylüyor. bundan asla taviz vermeyi düşünmedim diyor."

"mavi marmara da önce aşdod limanı’na gitseydi, 10 vatandaşımız ölmeseydi. şimdi onların dediği noktaya geldik."

"onların ne onuru ne gururu var"

"diktatör bozuntusu çıkmış bir konuşmasında terörle mücadele etmek içine en az teröristler kadar omurlu ve gururlu olmak gerekir diyor. onuru ve gururu ne zamandan beri türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanı teröristler üzerinden tanımlamaya başladı. şiddetle kınıyoruz. onların ne onuru ne gururu var. namusu, şerefi unuttular. şimdi onuru ve gururu unutmaya çalışıyorlar. efendim bu bir gafmış. gaf değil bu. metinler prompter’dan akıyor, oradan okuyor. bakın, metin böyle. ülkesini seven herkesin buna yazıklar olsun demesi lâzım, benim demem yetmiyor. arkadan gazete ve tv’ler tek tek aranıyor, sakın bunu haber yapmayın deniliyor. havuz medyasını anladık da merkez medyası neden baskıya teslim oluyor. attığınız her geri adım boynunuza yular olarak gelecektir. hiç de yanlışlıkla söylemedi. bu daha düne kadar şehitlere kelle demiyor muydu?"

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;