Türkiye

Kılıçdaroğlu: Hesabını vermeleri lâzım

Ankara saldırısıyla ilgili açıklama yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, hükümeti suçladı; "Ülkeyi ben yönetmiyorum, hesabını vermeleri lâzım" dedi. Ülkede yönetim krizi yaşandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı'na da 'terör konusunda ortak çalışma' için çağrı yaptı.

Konular: Türkiye, PKK, CHP
[Fotoğraf: AA]

ankara'daki saldırıyla ilgili basın açıklaması yapan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, hükümeti, başbakan ahmet davutoğlu'nu suçladı. ankara'ya emniyet müdürü atanamamasını eleştirdi. çözüm önerilerini de sıralayan chp lideri, meclis başkanı ismail kahraman'ı harekete geçmeye çağırdı. açıklamaları şöyle:

"önce bir konuda bütün siyasal partileri, bütün sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının yani 7’den 70’e hepimizin üzerinde anlaşacağı bir konu olmalı: terör nereden ve kimden gelirse gelsin bir insanlık suçudur ve karşısında dik duruşumuzu sergilemek zorundayız. chp olarak üstümüze düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız."

"terörle mücadele konusunda, her terör olayından sonra tv’lerin karşısına geçip iktidara çağrı yaptım: teröröü bitirmek için bizden istediğiniz her türlü desteği vermeye hazırız diye. açık çek veriyorum size, yeter ki bu ülkede terörü bitilrelim. üstümüze düşen bir görev varsa da söyleyin gereğini yapalım. terörü birlikte bitirelim ve bu ülke mutlu nsanların yaşadığı bir ülke olsun."

"ülkeyi ben yönetmiyorum, hesabını vermeleri lâzım"

"7 haziran sonrası bir tablo ortaya çıktı ve terör azmaya başladı. çıkıp meydanlarda 1 kasım’da bizi tek başına iktidara getirin terörü bitireceğiz dediler. bırakın bir bölgede olmayı ülkenin tamamına yayıldı. ne oldu da yayıldı? 14 yıldır ülkeyi yönetenler acaba ne yapıyorlardı? bu soruyu her vatandaşım, evet bu ülkede terör olmasın diyen her vatandaşım kendisine sormak zorundadır. sorarsak bu ülkeye gerçek demokrasiyi getiririz. madem ki teröröden şikâyetçiyiz, sorgulamak zorundayız."

"ankara’da bu kaçıncı saldırı. her saldırıdan sonra önlem alıyoruz ama her seferinde neredeyse daha çok insanımız hayatını kaybediyor. ülkeyi ben yönetmiyorum, yönetenler belli. hesabını vermeleri lâzım. mal ve can güvenliğinden hükümet sorumlu. ankara emniyet müdürünü sen atayamıyorsan söyle birlikte atayalım. aylardır emniyet müdürü yok. böyle bir başkent olabilir mi? kim engel oldu size? ben atayacaktım, şu engel oldu deyin ve beraber üstüne yürüyelim. ben sizin iradenize destek vermek istiyorum."

"davutoğlu töhmet altında"

"bütün ülkelerin gizli servis ajanları burada. nasıl bu hâle geldik biz, nasıl bir ülke bu? her yerde, her bölgede bunları görebilyorsunuz. gidin güneydoğu’ya görürsünüz. bütün gizli servislerin rahat çalışabilecekleri bir alan mıdır türkiye? böyle bir yönetim boşluğunu türkiye kabul edemez ve etmemelidir."

anayasamızın 112. maddesi var ve siyasi sorumluluktan bahseder. ülkeyi yönetenlerin sorumlulukları... yüzlerce insanımız terör dolayısıyla hayatını kaybetti, sorumlusu kim? bizim mahalledeki bakkal değil, alışverişle giden vatandaş, şanlıurfa’daki taksici değil. bütün demokrasilerde sorumlu siyasi iktidardır. davutoğlu’na açık ve net çağrı yapıyorum: siz töhmet altında aklıyorsunuz. yönetemiyorsunuz imajı sizin yakanıza yapışıyor. ankara’ya emniyet müdürü atanamıyor. görevini yapamıyorsa alacaksınız görevden."

"çözecekseniz her türlü desteği verelim"

"türkiye cumhuriyeti tarihin en büyük krizlerden birini yaşıyor, yönetim krizi. türkiye cumhuriyeti yönetilmiyor, savruluyor. biz bunu ülke, vatandaş, siyasi partiler olarak hak etmiyoruz. cumhuriyeti kolay kurmadık. böylesine hepimizin gözleri önünde savrulan türkiye’yi görmek istemiyoruz."

"en acı feryat annelerin feryadıdır. en dayanılmaz acı evlat acısaıdır. bu acıyı bu ülkeye yaşatanlara ne söyleyeceğiz. bu acıya katlanmak bizim işimiz midir? kim bize bu acıyı tattırıyor? annelerin acısı, feryatları dünyayı kapladı ama hâlâ birileri duymazlıktan geliyor."

"çözecekseniz, yolunuz ve yönteminiz varsa size her türlü desteği verelim. vatadaş size yeni dert  yaratın diye değil çözün diye oy verdi."

türkiye kurucu ayarlarına dönmeli"

"acilen ne yapmalıyız? önce türkiye kurucu ayarlarına dönmek zorundadır, hangi ayarlarla kurulduysa. yani yurtta barış dünyada barış. bütün komşularıyla barış ve dostluk içinde bir çerçeveyi oluşturmak zorundadır. aksi halde türkiye felakete hazır bir türkiyedir. israil, suriye, libya ile barışmak zorundayız. bu dış politikanın 180 derece değişmesi gerekiyor. yoksa türkiye terör ithal eden konumunu sürüdürecektir."

"terör tek başına bir siyasi partinin sorunu olmanın ötesine geçti, ulusal sorunumuz hâline geldi. hepimiz ortak mücadele etmeliyiz. en büyük görev tbmm başkanı’na düşüyor; parlamentoyu terör, sorunun çözümü konusunda çalıştırmalı. sayın meclis başkanı’ndan istirhamım, madem tbmm’ye kurucu meclis, gazi meclis diyoruz, o işleve dönmeli. terör konusunda tbmm harekete geçmeli. nasıl çözüleceği konusunda net ve açık iradesini ortaya koymalı. biz hazırız. 9 kez önerge verdik. çözelim, gelip hükümet bilgi versin, arzu ediyorlarsa toplantı kapalı olsun dedik. ret cevabı çıktı. meclis başkanı’na çağrı yapıyoruz, parlamento terör konusunda bir araya gelmeli ve çalışmalı."

"terör konusunda yetkin insanlar görevde olmalı"

"anayasanın 112. maddesinin gereği yapılmalı. anayasa’ya sadakat yemini ettik. bir bakan görevini yapamıyorsa, o kişi oradan ayrılmalı. bu görev de davutoğlu’na düşüyor. siyasi sorumluluğu kimse yerine getirmeli."

"bir hükümet bir ilin (ankara) emniyet müdürünü atamaktan acizse orada sorun var demektir. devlette çürüme olduğu için liyakat sistemi bitti, buna geri dönmek zorunda devlet. terör konusunda yetkin insanlar görevde olmalı."

"bir beceriksizliğin üstünü kapatmaya çalışıyorsunuz"

chp lideri, yeni şafak gazetesi ankara temsilcisi abdülkadir selvi'nin ntv'de sarf ettiği, "bir süre terörle yaşamaya alışmamız gerekiyor" sözlerine de tepkiliydi.

"terörle yaşamaya alışmalıyız diyen bir basın mensubu... iyi de neden alışmalıyız? bir beceriksizliği halka fatura etmenin anlamı nedir, ahlâki yönü var mıdır acaba? hangi gerekçeyle bunu diyorsunuz? bir beceriksizliğin üstünü kapatmaya çalışıyorsunuz. aydın diye, okumuş yazmış diye geçiniyorsunuz. tv ekranlarına sizi sorunu nasıl çözeceksiniz diye çıkartmaları lâzım. türkiye cumhuriyeti bu kadar beceriksiz mi? güçlüdür, iç dinamikleri vardır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;