Gülen örgütü soruşturmaları

Kılıçdaroğlu ifadeye yanlışlıkla çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, hakaret iddiasıyla ilgili Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağırdı. Yanlışlık anlaşılınca çağrıyı geri aldı. Başsavcılık sehven çağrı sonrası dosyayı Savcı Demir'den aldı.

CHP Grubu cumhurbaşkanlığı adaylık sürecini basına kapalı toplantıda konuştu. [Fotoğraf: Osman Baytürk / Al Jazeera]

istanbul başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmada, chp lideri kemal kılıçdaroğlu ifade vermek için savcılığa çağrıldı. chp'nin grup toplantısının ardından gazeteciler konuyu kılıçdaroğlu'na sordu. chp lideri, "gerekçesini bilmiyorum" diye yanıtladı. 

başsavcılık bu gelişmelerin ardından "ifade çağrısı sehven çıkarıldı, geri alınması için işlemler başlatıldı" diye açıklama yaptı.

savcı: haberi oldu, daha ne istiyor?

al jazeera'nin ulaştığı bilgilere göre, ifade çağrısını istanbul cumhuriyet savcısı mehmet demir yaptı. kılıçdaroğlu hakkında hakaret suçundan şikayet olduğunu belirten demir, gazetecilere yaptığı açıklamada “soruşturma kapsamında fezleke düzenlememiz gerekiyordu. ama yanlışlıkla ifadeye çağırdık. çağrıyı geri alıyoruz. kendisi öğrendi işte, daha ne istiyor?” ifadelerini kullandı.

savcı mehmet demir, 17 ve 25 aralık soruşturmaları sonrasında bazı tv ve gazetelere açıklamalarda bulunmuştu. demir, içinde bazı yargı mensuplarının da olduğu bir yapının başbakan erdoğan'a darbe yapmak istediğini belirterek, "yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına inanan hâkim ve savcılara darbeye karşı çıkma, seslerini yükseltme" çağrısında bulunmuştu.
 
Kılıçdaroğlu'na gönderilen çağrı kağıdı. [Kaynak: DHA]

 

başsavcılık dosyayı aldı

sehven çağrı sonrası istanbul cumhuriyet başsavcılığı soruşturma dosyasını savcı mehmet demir'den aldı. soruşturmayı başsavcıvekili ali cengiz hacıosmanoğlu yürütecek.

"davete itibar etmiyoruz"

ana muhalefet liderine yapılan çağrıyla ilgili yazılı açıklama yapan chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan duruma tepki gösterdi.

bu çağrının, 'cumhuriyet savcılarının değil, emir ve talimat altında hareket eden iktidar savcılarının uygulamalarının tipik bir örneği' olduğunu savunan tezcan, "hukuka, yargısal teamüllere, genel uygulamaya ve nezaket kurallarına aykırı davetnameyi kabul etmiyor ve iade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"hukuka aykırı" olduğunu belirttiği bu davetle ilgili hakimler ve savcılar yüksek kurulu'na (hsyk) da başvuracaklarını açıklayan tezcan, anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin ihlâl edildiğini belirtti.
 
tezcan'ın açıklamasında "hükümetin başındaki ya da bakanlık makamındaki iktidar siyasetçileri söz konusu olduğunda anayasa'nın 83. maddesini hatırlayan soruşturma makamlarının, muhalefet partisi mensupları söz konusu olduğunda bunu göz ardı etmeleri başlı başına bu davete itibar ve icabet etmememizin haklı gerekçesidir" ifadesine yer verildi.
 
"büyük gaf ve özensizlik"

kılıçdaroğlu'nun sehven ifadeye çağrılmasıyla ilgili iktidar partisinden ilk tepki ak parti sözcüsü hüseyin çelik'ten geldi. twitter hesabından açıklama yapan çelik, "sayın kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılması açık bir anayasa ihlâlidir. istanbul başsavcısı açıklama yaptı ama bu büyük bir gaf ve özensizliktir" ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;