Dersim katliamı

Kılıçdaroğlu: Özür yetmez, arşivler açılmalı

Dersim olaylarıyla ilgili daha önce önerge verdiklerini belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın devlet adına özür dilemesini yeterli bulmadı ve arşivlerin açılmasını istedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Samimiyet çağrısı yaptı

'Geçmişle yüzleşelim'

'Toprakları geri verilsin'

Kılıçdaroğlu, olaylar sırasında sürgün edilenlerin topraklarının geri verilmesi gerektiğini söyledi. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan'ın, 'dersim' olaylarına ilişkin devlet adına özür dilediğini açıklaması ve chp’ye de özür dileme çağrısında bulunmasının ardından kemal kılıçdaroğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

kılıçdaroğlu, dersim konusunda başbakan’ın devlet adına özür dilemesinin yeterli olmayacağını söyledi. devlet arşivlerinin de açılmasını isteyen kılıçdaroğlu, “niçin türkiye cumhuriyeti belgelerini açıklamıyorsunuz? verdiğimiz öneri daha önce akp tarafından reddedildi. 2002’de teklif ettik. tarihle yüzleşmenin samimi olması gerekir. daha sonra ben başbakan’ın özür dilemesini istedim. ‘ben özür dilemem’ dedi. neyse dün özür diledi. ama özür dilemek yetmez. açıkladığı belgeler kamuoyunun bilmediği belgeler değil. ben o kitabı 1970’lerde kütüphanede okudum" dedi.

'geçmişle yüzleşelim'

devleten arşivlerinin açılması gerektiğini dile getiren kılıçdaroğlu, erdoğan'ın dersim'i bir siyasi sömürü aracı olarak kullandığını belirterek, "niye devletin arşivlerini açmıyorsun? 12 eylül’de devrimciler ve ülkücüler acılar çekti. o acıları sömürdüler. dersim acılarını sömürerek başka amaçlar peşindeler. devlet arşivlerini açarlarsa geçmişimizle yüzleşiriz" diye konuştu.

dersim sürgünlerinin arşivlerinin de açılması gerektiğini savunan kılaçdaroğlu, "sürgün edilen ailelerin topraklarını geri vereceksin. hasan hüseyin korkmaz'in 'acıyı bal eyledik' isimli bir şiir kitabı var. dersimli acıyı bal eyledi, acısını akp’ye sömürtmez."

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;