CHP

Kılıçdaroğlu: Referandum ülkeyi bölebilirdi

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin Meclis’teki oylaması sırasında partisinin milletvekillerine müdahalede bulunmadığını söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Referandum ülkeyi bölebilirdi” dedi.

Konular: CHP, TBMM, Türkiye
[Fotoğraf: AA]

ntv canlı yayınına konuk olan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, dokunulmazlık ve başkanlık sistemi hakkında konuştu. dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmesinin türkiye için tehlikeli yaratabileceğini söyleyen kılıçdaroğlu, “referandum ülkeyi bölebilirdi. parlamentoda sağduyunun egemen olduğunu ve referandum olmadan da bu sorunun bir şekilde çözülmesi gibi bir sonucun ortaya çıkması türkiye'nin kutuplaşmaması açısından önemli” dedi.

chp lideri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin meclis’teki oylaması sırasında partisinin milletvekillerine müdahalede bulunmadığını söyledi. “bir milletvekili arkadaşıma müdahale etmiş değilim. zaten siz müdahale ederseniz milletvekillerine bu doğru olmaz. örneğin akp milletvekilleri işi o kadar ileriye götürdüler ki, oy kullanan milletvekilinin nasıl oy kullandığını gözetlemek için kulübelerin önünde sıraya girdiler. üç kupon verdin sana ikisini getirip göstereceksin gibi. bunlar ahlaki de değil” diye konuştu.

kılıçdaroğlu, milletvekillerinin hapse atılmasının doğru olmadığını belirtti. yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının önemini vurguladı.

“anayasa değişikliğinin iptali için anayasa mahkemesi'ne başvurmak için 52 vekilin daha desteğine ihtiyacımız var” diyen hdp’nin çağrısına olumsuz yanıt veren kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“dokunulmazlığı kalkan milletvekilimiz kendisi aym'ye başvuru yapabilir. 1 hafta süresi var. aym de 15 gün içerisinde karar verecek. böyle bir yol varken neden daha uzun zaman alınacak bir yol seçelim?

evet anayasaya aykırı bende biliyorum. ama anayasaya aykırılığı aym şekli yönünden inceliyor esasa girmiyor. o nedenle 110 milletvekili ile yapılacak başvurunun reddedilme olasılığı çok yüksek. ama öbür türlü başvurulduğunda onun kabul edilme olasılığı daha yüksek olabiliyor. ayrıca arkadaşlarımız normal mahkeme ve avrupa insan hakları mahkemesine de başvurma hakkına kavuşacaklar.”

kılıçdaroğlu, "siz anayasa mahkemesi'ne bireysel olarak başvuracak mısınız?" sorusuna da "şu anda öyle bir ihtiyaç hissetmiyorum. gerekirse gider kendimizi savunuruz" cevabını verdi.

kaynak: ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;