Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Kılıçdaroğlu: Siz satılık insansınız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı alan komisyonun AK Partili üyelerine tepki gösterdi: Vicdanınızı siyasal anlamda sattınız, siz satılık insansınız.

chpgrup main
Kılıçdaroğlu CHP'nin grup toplantısında soruşturma komisyonunun AKP'li üyelerini sert sözlerle eleştirdi. [Fotoğraf: Osman Baytürk/Al Jazeera]

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, partisinin meclis grup toplantısı konuşmasına yolsuzluk iddiaları hakkında konuşarak başladı. dört eski bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturan meclis komisyonu’nda yapılan oylamada eski bakanların ‘yüce divan’a sevkine gerek olmadığı’ kararlaştırılmıştı. kılıçdaroğlu komisyonun ak partili üyelerinin ismini tek tek saydı, sonrasında bu isimlere sert sözlerle tepki gösterdi: 

"hadi kuldan utanmadınız, allah'tan da mı korkmadınız? vicdanınızı nasıl kiralarsınız, nasıl satarsınız; hırsızların hamisi olmak bu kadar kolay mı? siz bu yolsuzluk dosyalarını nasıl kapatıyorsunuz, hangi yüzle çocuklarınızın yüzüne bakacaksınız? 'bizim hırsızın hamisi geldi' diye bakmıştır eşi. size acıyorsak namerdim, çocuklarınıza acıyorum. inancını, vicdanını ahlâkını sattın sen. bu dokuz kişi, 'ayakkabı kutularındaki paralar neydi?' diye sordunuz mu? yatak odalarında para sayma makinaları, kasaları kim koydu, bunları nasıl koydu? siz bunları sordunuz mu? vicdanınızı siyasal anlamda sattınız, siz satılık insansınız kusura bakmayın"

"bir bakana 700 milyarlık kol saati veriliyor, insaf. sizde ahlâk, vicdan, din iman var mı, sizde ne var?" 

"rüşveti hediye olarak görüyorlar, israfı itibar olarak görüyorlar. dokuz milletvekiline sormak isterim, rüşveti helal olarak kabul eden bir inanç, iman, bir kitap var mı?"

"vicdanınıza sorun"

kılıçdaroğlu hiçbir konuşmasında akp grubu ile hükümeti bir tutmadığını söyledi. ak partili milletvekillerine "hükümeti şımartıyorsunuz" diye seslendi. chp lideri dört eski bakanla ilgili son kararın verileceği meclis genel kurulu için akp'li milletvekillerine çağrıda bulundu:

"vicdanınıza sorun ve oyunuzu ona göre kullanın. eğer dört bakan yüce divan'a gitmek istemiyorsa bir gerekçeleri vardır. nedir? mahkûm olacaklarını biliyorlardır, o zaman hırısızlığın hamisi olmak meclis'e yakışmaz. bakın dokuz milletvekili oy verdi, o oyla türkiye itibarsızlaştırıldı... en son masak raporu geldi. rapor ne diyor, bunların döneminde hazırlanmış bir rapor. 'mal varlıklarıyla gelirler orantılı değil' diyor. daha ne desin; sen bu soruyu sordun mu; dinden, ahlâktan söz eden bu dokuz kişiye söylüyorum. böyle bir ahlâksızlığa dünya tarihi şahit olmamıştır."

"genel kurul'da oylanacak, inşallah parlamento toplumun vicdanının sesi olur. 'biz yargılanmak istiyoruz, şaibeli bir anne baba kimliği olmayalım', eğer bunu yapabilirlerse türkiye'de yeni bir evre açılmış olur, toplumun duyarlılıkları parlamentoya yansımış olur..."

kılıçdaroğlu'nun "her şeye tahammül ederim, kul hakkı yiyene tahammül etmem" sözleri ise ayakta alkışlandı. 

davutoğlu'na: maskotsun

kılıçdaroğlu daha sonra dünyadan yolsuzlukla mücadele örnekleri verdi ve şöyle devam etti:

"darbe darbe dediler, kendileri darbe yaptılar. hukuk darbesi yaptılar. vicdanları, insanları satın aldılar. yolsuzluk bir toplumda derin çürümeler yaratır. deniz feneri'nden cesaret alıp bu noktaya geldiler. davutoğlu 'yolsuzluk yapan babamın oğlu olsa kolunu keserim' diyor. elin kolun kalmadı, bacağın da kalmadı, maskotsun maskot... sen boşuna konuşuyorsun, arkanda seni kuran bir el var farkında mısın? kendisi şu anda başbakanlık koltuğunda oturan etkisiz eleman, başbakanlık koltuğu boş..."

sivil dayanışma platformu'nun ilanı

meclis soruşturma komisyonu'nun karar toplantısından bir gün önce hükümete yakın sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu sivil dayanışma platformu tarafından gazetelere verilen ilan da kılıçdaroğlu'nun gündemiydi. söz konusu ilanda anayasa mahkemesi sert sözlerle eleştirilmiş ve olası yüce divan yargılamasının 'darbe' anlamına geleceği öne sürülmüştü. chp lideri bu platform için "hırsızlarla sivil dayanışma platformu" ifadesini kullandı: 

"bu gazete ilanlarının parasını kim ödedi? biz hazine'den yardım almamıza rağmen ilan vermek dünyanın parası. bu platform nereden besleniyor, örtülü ödenekten mi? havuzdan mı? hırsızlarla dayanışma platforumun güzel bir cümlesi var. 'anayasa mahkemesi aklanma yeri değildir' diye. biz bu mahkemeleri niye kuruyoruz? bir insan mahkemede aklanmayacak da nerede aklanacak? çok önemli bir itiraf var bu ilanda, siyasi kariyerlerini ve kazanımlarını sağlam iradenin gölgesine borçlu olanlar, yani 'bakansın bana borçlusun' diyor. kim, sağlam irade? o kim? davutoğlu'nun ağabeyi. 'kazanımlarını da bana borçlu' diyor, çok iyi biliyor bu işi. açıkça bir itiraf."

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;