2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Kılıçdaroğlu'ndan 'Köşk' değerlendirmesi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirdi, ''Aday olursa halkın kendisini seçeceğini düşünmüyorum'' dedi. Partisinin cumhurbaşkanı adayı konusunda ise ''Köşk'e sivil biri aday olmalı” ifadesini kullandı.

Konular: Türkiye, CHP, AKP
Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirdi, "Halkın kendisini seçeceğini düşünmüyorum" dedi. [AA]

hürriyet gazetesine konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu partisinin cumhurbaşkanı adayı konusunda diğer muhalefet partileri ile görüşmeye açık olduğunu belirterek, adayın nitelikleri arasına, “sivil biri olmalı” ifadesini koydu. 

kılıçdaroğlu'nun "sivil" nitelemesi, adı, olası cumhurbaşkanı adayları arasında geçen eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ'a uymuyor.

chp lideri, başbakan erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması ihtimalini “halkın kendisini seçeceğini düşünmüyorum” sözleri ile değerlendirdi. kılıçdaroğlu, gündemdeki konulara ilişkin yaptığı açıklamalarda şunları söyledi. 

‘köşk’e sivil biri aday olmalı’

"cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç ikinci turda belli olacak gibi. ben siyasi kimliği, bir partiye aidiyeti olmaması gerektiğini söyledim. sivil biri olmalı. dünya dengelerini iyi okuyan, iyi eğitim almış birisini isteriz. her yurttaşın kabul edeceği biri olmalı. adı ittifak veya başka bir şey olabilir, karşıtlığım yok. her partinin türkiye’yi temsil edebilecek, güven veren bir insanın o koltukta olmasını isteyeceğine inanıyorum. ortak bir payda olursa, o payda üzerinde de adaylar üzerinde de düşünülür."

‘bunca şaibeyle o makama çıkamaz’

"adayın parti aidiyetinin olmamasını söyledim, ben ise bir partinin genel başkanıyım, bu nedenle aday olmam. hem bu tanımı yapıp, hem de aday ol; olmaz. iktidarın dillendirdiği partili cumhurbaşkanı da anayasa’ya aykırı. ‘abdullah gül mü, başbakan mı aday?’ olur sorusu için de bir tahminim var, ama girmek istemiyorum. yalnız başbakan olursa, halkın kendisini seçeceğini düşünmüyorum. bunca şaibeye bulaşmış biri o makama çıkamaz. halk da bunu söyleyecektir."

‘ankara seçimi yenilenmeli’

seçim sonuçlarını değerlendiriyor, eksik taraflarımız nedir, daha iyi sonuca nasıl ulaşabiliriz, diye bakıyoruz. başkentteki bir seçim, şaibe damgasını taşıyamaz. bu demokrasiye de, hukuka da, yüksek seçim kurulu'na (ysk) da zarar verir. şaibe algısı mutlaka giderilmeli, seçim yenilenmeli. aradan bu kadar süre geçmesine rağmen sonuç açıklanamıyor, binlerce kişi ysk’nın önünde kalıyorsa bu kaygı ciddidir. demokrasi tarihimizde bu kadar şaibeli bir seçim ankara’da ilk kez oluyor.

‘kürtlere karşı daha kapsayıcıyız’

güneydoğu illerine gelince; yeni bir söylem geliştirmedik desem yalan olur. bölgeye ben de gittim, yedi, sekiz heyet de gönderdik, her kesimle görüştüm. ‘söylediklerinizin tamamına imza atarız, ama biz partimize, bdp’ye oy vereceğiz’ denildi. geçmişte var olan tabanımız büyük ölçüde bdp’de, bu sosyolojik gerçek. biz yeniden kazanmak istiyoruz; ama bdp o tabanı bırakmak istemiyor. batı’daki de dahil kürt seçmen için akp’den daha özgür, daha demokratik, daha insancıl, daha sevecen ve kapsayıcı dil kullanıyoruz. roboski olayını bizim kadar yakından takip eden ikinci bir parti yok. olayın üstünü örten ise akp. ciddi bir paradoks bu, neden diye sorgulanması gerekiyor.

‘akp normal bir parti değil’

normal bir siyasi partiyle rekabet etmiyoruz, akp demokrasilerde olan bir parti değil. bir devlet partisiyle mücadele ediyoruz; valisi, kaymakamı, polisi, savcısı, tüm devlet kurumları ile... ahlaki değerlerin büyük erozyon gördüğü bir devletle mücadele ediyoruz. her siyasal partiyle görüşüyoruz, mesafe koyduğumuz parti yok; bdp, mhp hatta akp de dahil. işbirliğine gelince. bdp’yi soruyorsunuz ama genel seçimlerde aldığı oyun altında oy aldı. bu oy akp’ye gitti. bdp hiç işbirliği arayışına girişmedi ki. ayrıca her işbirliği beklenen sonucu vermiyor. 

‘kedi, bizim şero değil’

‘chp iktidara gelirse devleti yönetemez’ diyor. dünyanın en saçma şeyi. bakın bugün devletin mahremiyeti kalmadı, yönetilemiyor, en mahrem sırlar pazarlara düştü. hepsini de kendileri itiraf ettiler, devlet adamı değiller, devleti tanımıyorlar. onlar mı yönetiyor? dışişleri’ndeki suriye toplantısının tapesinin sızması çok vahim bir durum. bildiğim, bu ses kaydının uluslararası arenada türkiye’nin saygınlığına gölge düşürdüğüdür. iktidar mağduru oynadı ama senin dışişleri bakanı’nın makamında olan bir konuşma sızıyorsa dönüp kendini sorgulamalısın. olay da içeriden görünüyor, herkes biliyor. önce oradaki dört kişi sorgulanmalı. müstahdemden söz ediyorlar. yok öyle bir şey. ancak orada da yine bir kedi varsa, bilmiyoruz. yalnız bizim şero’nun olmadığını kesin söyleyebilirim.

‘cemaatlerle işbirliği yok’

biz cemaat’le masaya oturup özel bir seçim anlaşması, özel bir konuşma yapmadık. erdoğan aksini özellikle dillendirdi ki cemaat’in tabanı kendisine oy vermeye devam etsin. o cemaat’le iç içe olan erdoğan’dı. ‘siz ne istediniz de biz vermedik’ diyen kendisiydi. ama ısrarla böyle bir propaganda yapıyor. evet her yurttaştan oy isteriz, ‘oyunuza ihtiyacımız yok’ demeyiz. yoksa ne geçmişte, ne şimdi, ne de bundan sonra cemaat veya tarikatlarla bir işbirliğimiz olacak. saygımız olur ama işbirliğimiz olmaz.

‘kurultay’ı erteleriz’

eskiden chp her seçimden sonra bir kurultay yapardı, şimdi yok. artık eski alışkanlıklarından büyük ölçüde kurtuldu chp. normal kurultay takvimimiz var bu yıl için ama seçimler üst üste gelirse bunu bir yıl erteleyeceğiz.

‘mansur yavaş ile devam’

gerek mansur yavaş olsun, gerek geçmişte merkez sağda veya başka partilerden gelen arkadaşlarımız olsun; işte bursa, balıkesir, hatay, iyi performans gösterdiler. biz onlarla beraber çalışmaya, birlikte yürümeye devam edeceğiz, memnunuz. bu birlikteliğimizi ileriki dönemde de sürdüreceğiz.

kaynak: hürriyet

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;