Suriye'de iç savaş

Kimyasalda takvim yetişmeyecek

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye'deki kimyasalların imhasının belirlenen 30 Haziran tarihine kadar yetişmeyeceğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Deniz yoluyla İtalya'daki bir limana taşınan kimyasal maddeler, burada ABD'ya ait gemiye yüklenerek açık sularda imha ediliyor. [Reuters-Arşiv]
kimyasal silahların yasaklanması örgütü (ksyö) ve bm suriye ortak misyon koordinatörü sigrid kaag, "kimyasal stokların imhası takvimine uyulamayacak. tüm bm üyesi ülkelerden suriye'de kalan kimyasal materyallerin ülke dışına çıkarılması için destek vermelerini istiyorum" dedi.
kaag, bm güvenlik konseyi'ne kapalı oturumda gerçekleştirdiği sunumun ardından, suriye'nin beyan ettiği kimyasal stoğun yüzde 92,8'inin ülke dışına çıkarıldığı ya da ülke içinde imha edildiğini açıkladı.

geride kalan yaklaşık yüzde 7,2'lik miktarın güvenlik gerekçesiyle taşınamadığını kaydeden kaag, bmgk kararında belirtilen 30 haziran hedefinin tutturulamayacağının görüldüğünü, ancak en azından kimyasal stoğun tamamının tehlike bölgesinin dışına çıkarılmasının sağlanabileceğini ifade etti.

kaag, gazetecilerin suriye rejiminin beyanıyla, ülkedeki gerçek kimyasal madde stoğu arasında çelişkiler olduğuna ilişkin iddiaları sormaları üzerine, bunun ksyö'nün incelemesi gereken bir konu olduğunu kendilerinin görevinin sadece beyan edilen miktarın imhası olduğunu vurguladı.

abd, ingiliz ve fransız istihbarat raporları, suriye'de esed rejiminin beyan ettiğinden daha fazla kimyasal madde ve tesis olduğunu öne sürmüştü.

'suriye rejimi takvime uymadı'

fransa'nın bm daimi temsilcisi gerard araud, twitter hesabından yaptığı açıklamada, bm-ksyö suriye misyonunun 30 haziran tarihinden sonra da çalışmaya devam etmesi ve görevini tamamlaması gerektiğini belirtti.

esed rejimi ise ortak misyonun görevinin 30 haziran itibariyle sona ermesini istiyor.

suriye rejimi, abd ve rusya'nın inisiyatifiyle başlatılan ve bmgk'da kabul edilen kimyasal silahların imhası takvimindeki sürelerin hiçbirisine uymamış ve gecikme için güvenlik sorunlarını mazeret göstermişti.

ksyö uzmanları halen ülkede klorin gazı kullanıldığı iddialarını araştırıyor. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;