Kafkasya

Kırgızistan'da Rus üssüne takviye

Rusya, Orta Asya’daki tek askeri hava üssü olan Kant'ı genişleteceğini açıkladı. ABD'nin ülkedeki askeri varlığı ise yakında son bulacak.

Konular: Rusya, Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

10 yıldır faal

Pilotlar gönderilecek

Anlaşmazlık konusuydu

Kant Üssü'nün statüsüyle ilgili sorunlar Bişkek ve Moskova yönetimlerini karşı karşıya getirmişti. [AFP]

rusya, geçmişte kırgızistan'la arasında anlaşmazlığa yol açan kant üssü'ndeki askeri varlığını artırıyor. moskova, orta asya'daki tek hava üssünü genişletme kararı aldı. 

üssün açılışının 10. yıldönümü vesilesiyle bir tören düzenlendi. törende konuşan rusya hava kuvvetleri'nin üst düzey komutanlarından viktor sevastyanov, kant'taki uçaklarının sayısını en az iki kat artıracaklarını söyledi. rusya üsse yeni pilotlar da gönderecek. 

kant hava üssü, kırgızistan'ın başkenti bişkek’e 20 km uzaklıkta. rusya'nın üste 10 sukhoi avcı uçağı, iki mi-8 askeri helikopteri ve onlarca zırhlı aracı bulunuyor. halen üsteki rus askeri personel sayısı ise 400. 

üssün statüsüyle ilgili sorunlar geçen yıl kırgızistan ve rusya'yı karşı karşıya getirmişti. kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev, rus üssünün kendilerine faydası olmadığını söylemişti. 

iki ülke daha sonra eylül ayında anlaşmaya varmış, kırgızistan rusya'nın kant’taki askeri faaliyetlerine 2032 yılına kadar izin vermişti. rusya ise anlaşma karşılığında kırgızistan’ın yaklaşık yarım milyar dolar borcunu silmişti. 

abd, manas üssü'nü boşaltıyor

kırgızistan'daki manas üssü ise 11 eylül saldırıları sonrası faaliyete geçmiş ve abd tarafından afganistan’daki operasyonlara lojistik destek için kullanılmıştı.

şangay işbirliği örgütü, 2005'te abd’ye, askeri güçlerini bölgeden çekmesi için takvim belirlemesi çağrısında bulunmuştu. kırgızistan, rusya ve çin'in öncüsü olduğu örgütün kurucu üyelerinden.

washington örgütün çağrısına önce olumsuz yanıt vermiş, 2013'te romanya hükümetiyle anlaşması sonrası manas’ı boşaltma kararı almıştı.

abd'nin kırgızistan'la kira sözleşmesi temmuz ayında sona eriyor. washington ise bu tarihten önce afganistan’a personel ve kargo sevkiyatında romanya’yı kullanmaya başlamayı planlıyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;