Kırım

'Kırım yasağı Rusya'nın değil'

Moskova'nın ilhak ettiği bölgeye girişi 'yasaklanan' Tatar lider Kırımoğlu, kararın Rusya'dan gelmediğini söyledi.

Konular: Kırım, Ukrayna, Rusya
Moskova Havalimanı'nda Rusya'ya sokulmayan Kırımoğlu, Kırım'a Kiev üzerinden geçecek. [AP]

kırım tatar türklerinin lideri mustafa abdülcemil kırımoğlu, kırım'a ve rusya'ya girişinin beş yıl süreyle yasaklandığına ilişkin rus makamlarınca bir karar alınmadığının kendisine bildirildiğini söyledi.

kırım tatar milli meclisi'nin eski başkanı ve ukrayna milletvekili kırımoğlu, konuyla ilgili anadolu ajası'na açıklama yaptı.

kırımoğlu, salı günü kırım'dan kiev'e giderken kontrol noktasında durdurulduğunu ve kendisine rusya'ya girişini 19 nisan 2019'a kadar yasaklayan bir kağıt imzalatılmak istendiğini söyledi.

tatar lider kağıtta resmi bir makama ait mühür veya imza bulunmadığını hatırlattı. kağıdı kendisine simferopol'den getirdiğini belirten, okuyan ve imzalatmak isteyen kişinin "kırım öz savunma" adlı silahlı bir birlikten olduğunu söyledi.

kırımoğlu, "aslında bunlar haydut. kendilerine 'öz savunma birliği' diyorlar ama aslında rusya tarafından kurulan birlikler" dedi.

kağıdı okuyan kişinin kendisine "size bundan sonra rusya'ya girmek yasak" dediğini ifade eden kırımoğlu, özellikle böyle söylendiğini, rusya deyince kırım'ın da kastedildiğini vurguladı.

'tedbirlerimizi alırız'

kırımoğlu, daha sonra olanları şöyle anlattı:

"ben kendisine 'tamam' dedim, 'bakarız nasıl sokmayacaksınız beni'. bir hafta sonra kırım'a döneceğim. o zaman bakarız sokacaklar mı, sokmayacaklar mı. sokmayacak olurlarsa ona göre tedbirlerimizi alırız. "

konuyu rus makamlarıyla da görüştüğünü bildiren kırımoğlu, "rusya böyle bir karar almadığını söylüyor. kırım parlamentosu da böyle bir karar almadığını açıkladı" diye konuştu.

ukrayna kınadı

ukrayna dışişleri bakanlığı, kırımoğlu'nun kırım ve rusya'ya girişinin yasaklandığına ilişkin iddialar üzerine rusya'ya nota gönderdi ve karar kınandı.

türk dışişleri bakanlığı da salı günü konuya ilişkin açıklama yapmış ve kırımoğlu'nun anavatanı kırım'a giriş ve çıkışta yaşadığı güçlüklerin yarımadadaki barış, huzur ve güvenlik açısından endişe verici olduğunu vurgulamıştı.

açıklamada, "kırımoğlu'nun kırım'a girişinin yasaklandığına ilişkin çıkan haberlerin doğru olmadığını umuyor, kırım tatar türklerinin lideri kırımoğlu'nun soruna çözüm bulunması yönündeki barışçı çabalarının önemini herkese hatırlatmak istiyoruz" denilmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;