Kırım

Kırım'a yakın birliklere 'teyakkuz emri'

Rusya ile Ukrayna arasında Kırım gerginliği tırmanıyor. Moskova’nın Ukrayna’yı yarımadada silahlı sabotaj eylemlerine kalkışmakla suçlamasının ardından Kiev’den karşı adım geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Kırım yakınlarındaki birliklere teyakkuz emri verdi.

Konular: Kırım, Ukrayna, Rusya
[Fotoğraf: Reuters]

ukrayna devlet başkanı petro poroşenko’nun twitter hesabından yapılan duyuruda, kırım yakınlarındaki ve ülkenin doğusundaki donbass bölgesindeki tüm ordu birimlerinin teyakkuza geçirilmesi emri verildiği bildirildi.

 rusya’da güvenlik konseyi toplandı

rusya devlet başkanı vladimir putin, akşam saatlerinde güvenlik konseyi’ni topladı. kremlin’den yapılan açıklamaya göre, toplantıda kırım’da güvenlik güçlerinin önlediği açıklanan 'terör saldırısı' ile bağlantılı olarak, halkın ve hayati öneme sahip yerlerin güvenliğinin sağlanması için ilave tedbirler uygulanması konularının ele alındığı bildirildi.

rusya federal güvenlik servisi (fsb), ukraynalı özel timlerin kırım’a sızarak silahlı eylem yapma girişiminin engellendiğini, düzenlenen operasyonda bir fsb görevlisi ile bir rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

kiev iddiaları yalanlarken, rusya lideri vladimir putin ise ukrayna’yı “teröre yönelmekle” suçlamış ve rus güvenlik güçlerinin öldürülmesinin karşılıksız kalmayacağını açıklamıştı.

nato: suçlamaların kanıtı yok

nato’dan yapılan açıklamada ise rusya’nın ukrayna’ya yönelik suçlamalarının kanıtı olmadığı savunuldu. 

nato açıklamasında, “rusya ve ukrayna arasında artan gerginliği tedirginlik ile takip ediyoruz. ukrayna, kararlılıkla rusya’nın suçlamalarını reddetti ve ülkenin toprak bütünlüğünü yalnızca siyasal ve diplomatik yollarla sağlama çabasında olduğunu açık olarak ifade etti” denildi.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi de ukrayna’nın talebi üzerine konuyu görüşmek üzere bugün olağan üstü toplandı. ukrayna bm daimi temsilciliği’nden yapılan açıklamada, bm’nin gelişmelerle ilgili bilgilendirileceği belirtildi.

gerginliği arttıran sebepler

geçen hafta pazar günü kırım idari sınırında bulunan çongar, kalançak ve çaplınka kontrol noktalarından rusya'nın geçişi durdurmasıyla başlayan problem, gerginliğin artmasının ilk işareti oldu.

kırım genelinde askeri operasyon başlatıldığı iddiasıyla geçiş kapılarının kapatıldığı belirtilirken, bu operasyonun gerekçesinin de kimliği belirsiz kişilerin armanpazarı şehrinde bulunan rus askeri üssüne saldırı düzenlemesi olduğu öne sürüldü.

ardından dün rusya federal servisi, kırım’da terör saldırısı hazırlığında olan bir ukraynalı istihbaratçıyı yakaladığını açıkladı. ukrayna milli savunma bakanlığı da böyle bir istihbarat elemanları olmadığını belirtti.

rusya devlet başkanı putin de aynı gün hemen bir açıklama yaparak, kiev yönetiminin görüşmeler yapma yerine, terörü tercih ettiğini öne sürdü.

putin’in açıklamasının ardından ukrayna devlet başkanı poroşenko, iddialara cevap verdi.

poroşenko, ülkesine yönelik terör suçlamasının, rusya’nın "donbas’ta askeri birliklerinin olmadığını" söylemesi gibi, "anlamsız ve alaycı" olduğunu söyledi. poroşenko, bu iddianın ukrayna’ya yönelik bir savaş tehdidinin nedeni olduğunu savundu.

kırım'ın ilhakı

rusya, 16 mart 2014'te kırım'ı topraklarına kattı.

ardından 16 mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin müslüman kırım tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti.

yüz binlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından anayurtları olan kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: aa, dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;