Ukrayna

Kırım'ı Rusya'ya bağlayan imza

Referandumun ardından Kırım’ın bağımsızlığını tanıyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün de Kırım’ı Rusya’ya bağlayan anlaşmayı imzaladı. Batı Moskova'ya tepkili.

Konular: Ukrayna, Rusya
Pazar günü Kırım'da yapılan referandumda oy kullanan seçmenlerin % 96,7'si Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy kullandı. [AFP]

kırım başbakanı sergey aksenov, sivastopol belediye başkanı aleksey chaly ve rusya devlet başkanı vladimir putin, kırım'ın rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmayı imzaladı. ancak parlamentoların ve rusya anayasa mahkemesi'nin onayı bekleniyor. anlaşmaya göre, kırım ve sivastopol iki ayrı bölge olarak rusya'ya bağlanacak.

anlaşma öncesi rusya devlet başkanı vladimir putin, parlamentoda konuştu. kırım referandumunun uluslararası normlara ve demokratik prosedürlere uygun olduğunu söyleyen putin, “kırım, rusya’nın vazgeçilmez bir parçasıdır. ukrayna ile iyi ilişkilerimizi sürdürmeliyiz. ukrayna’nın daha fazla bölünmesine ihtiyacımız yok. ukrayna’daki rusları da korumalıyız. kırım’daki tüm etnik gruplara saygı duyuyoruz” dedi.

putin’e göre abd, uluslararası hukuka göre değil, ‘güçlünün hakkı’na göre davranıyor. batı ise ukrayna’da ‘çizgiyi aştı’.

'üç resmi dil olmalı'

ukraynalı yetkilileri suçlayan putin, “darbe yaparak neo-nazilere yol açtılar. ülkenin dil politikasını değiştirerek azınlıklarını hakkını doğrudan ihlal ettiler” dedi.

putin, kırım’ın tarihi olarak rus toprağı olduğunu belirterek “sovyet döneminde pek çok adaletsizlik meydana gelmiştir ve bu tarihte ruslar da pek çok acı yaşamıştır. bundan sonraki süreçte kırım tatarlarının koşullarının iyileştirilmesi için de gerekli adımlar atılacaktır. kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. kırım çok milletli bir bölge. burada üç resmi dil olmalıdır: rusça, ukraynaca ve tatarca” diye konuştu.
konuşmasını “kırımlıların iradesi açık: rusya’nın parçası olmak istiyorlar” sözleriyle bitiren putin, ayakta alkışlandı.

g-8 üyeliği askıda

ukrayna'nın geçici devlet başkanı aleksandr turçinov, “ukrayna ile birlikte bütün dünya ukrayna topraklarının ilhakını tanımayacaktır” dedi.

batı da tepkilerini sürdürüyor. almanya başbakanı angela merkel ve polonya başbakanı donald tusk'a göre bu karar, uluslararası toplum için kabul edilemez.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, rusya'nın g-8 toplantılarına katılımını askıya aldıklarını söyledi. beyaz saray da g-7 ülkelerini ukrayna’daki krizi haftaya tartışmak için lahey’e çağırdı.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, anlaşmayı kınayarak batı ülkelerini güçlü ve ortak bir tepki vermeye çağırdı.

ingiltere dışişleri bakanı william hague ukrayna’da askeri gerginliği tırmandıracak bir provokasyon tehlikesi olduğunu belirtti. rusya ile bütün askeri işbirliğini durdurduklarını söyleyen hague, rusya'nın 'izolasyon yolu'nu seçtiğini ifade etti. ingiltere başbakanı james cameron da "rusya, tamamen kabul edilemez girişimi nedeniyle ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak" dedi.

abd başkan yardımcısı joe biden, rusya'nın kırım politikasında değişikliğe gitmemesi durumunda ab ve abd'nin uygulanan yaptırımları artıracağını söyledi. biden, nato'nun güçlendirilmesi için gerekli adımları atacaklarını da belirtti.

yaptırımlara eleştiri

rus milletvekilleri, kırım’daki bağımsızlık referandumun ardından yaptırım kararı alan batı’yı eleştirdi. milletvekilleri bir bildiriyle abd ve ab’yi kendilerine de yaptırım uygulamaya çağırdı. rusya parlamentosunun alt kanadındaki (duma) milletvekillerinin bildirisinde “sayın obama ve avrupalı bürokratlara, bu bildiriyi imzalayan herkes için aynı yaptırım kararlarını uygulamayı öneriyoruz” ifadesi kullanıldı.

abd, ukrayna ve kırım’daki gelişmeler nedeniyle aralarında eski ukrayna devlet başkanı viktor yanukoviç ile rusya başbakan yardımcısı dimitri rogozin’in de bulunduğu 11 kişiye yaptırım uygulama kararı almıştı. avrupa birliği de rusya’nın karadeniz filosu komutanı aleksandr vitko’nun da aralarında bulunduğu 21 kişiye yaptırım uyguladı.

ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tehdit edildiği gerekçesiyle uygulanan yaptırımlar, mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını kapsıyor. amerikalı yetkililer bu yaptırımların soğuk savaş’tan bu yana rusya üzerindeki en geniş yaptırımlar olduğunu ve yaptırımların genişletilebileceğini söylüyor.

para birimi de değişiyor

rusya’nın resmi haber ajansı ria, kırım’ın resmi para birimini değiştireceğini açıkladı. kırım başbakan yardımcısı rüstem temirgaliyev, nisan ayında ukrayna grivnası yerine rus rublesine geçeceklerini söyledi.

temirgaliyev, rusya devletinin gaz şirketi gazprom’un kendilerine işbirliği teklifinde bulunduğunu da bildirdi.

kırımlı yetkililer, daha önce 2016 yılına kadar grivna kullanmaya devam edeceklerini belirtmişti.

kaynak: reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;