Ortadoğu

'Kırmızı çizgi kimyasal silah’

ABD'nin sert uyarısına yanıt veren Suriye yönetimi, kendi halkına karşı asla bu tip silah kullanmayacaklarını açıkladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Tedbir alırız'

Şam'ın yanıtı

'Yüzlerce ton depolanıyor'

Daha önce kimyasal silah sahibi olduğunu kabul eden Şam yönetimi, bu kez farklı bir açıklama yaptı. [Reuters]

suriye'de orduyla isyancılar arasındaki çatışmalar devam ederken abd dışişleri bakanı hillary clinton, şam yönetiminin kimyasal silaha başvurmasının washington için 'kırmızı çizgi' olduğunu ilan etti.

çek cumhuriyeti'ni ziyareti sırasında konuşan clinton, böyle bir ihtimale karşı her türlü önlemi almaya hazır olduklarını bildirdi ancak abd'nin atabileceği adımlar hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

daha önce, "dış müdahale halinde kimyasal silah kullanırız" diyen suriye dışişleri bakanlığı ise, clinton'un sözlerine karşı "elimizde kimyasal silah olsaydı bile hiçbir durumda kendi halkımıza karşı kullanmazdık" açıklamasını yaptı.

'kimyasal silah hareketliliği var'
 
abd'de yayımlanan new york times gazetesi, pazar günü washington yönetiminden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, 'suriye ordusunun kimyasal silahlarını belirli bölgelere kaydırdığını' yazmıştı. gazeteye konuşan yetkili, suriye'de tespit edilen askeri hareketliliğin ciddi derecede kimyasal silah şüphesi yarattığını öne sürmüştü.
 
suriye yönetimi temmuz ayında yaptığı bir açıklamayla ilk kez, kimsayal silaha sahip olduğunu kabul etmişti. dışişleri bakanlığı sözcüsü cihat makdisi aracılığıyla yapılan açıklamada, suriye ordusunun dış müdahaleye karşı kimyasal silah kullanmaktan çekinmeyeceği belirtilmişti.
 
 dışişleri bakanı velid muallim ise, ekim ayında verdiği bir demeçte, abd'nin sürekli kimyasal silahları gündeme getirerek, suriye yönetimine karşı bölgede bir korku oluşturmaya çalıştığını belirtmişti. 
 
uzmanlara göre, suriye'nin elinde 1970'li yıllardan bu yana depolanan yüzlerce tonluk kimyasal silah bulunuyor.
 
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
 
ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli sivil toplum örgütü insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 8000'i güvenlik gücü olmak üzere 35 bini geçti. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;