Bilim-Teknoloji

Kıskanç Facebook kullanıcıları depresyona giriyor

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, Facebook'taki arkadaşlarını kıskanan kullanıcıların zamanla depresyona girebiliyor. Kıskanç kullanıcılar sosyal ağı arkadaşlarının ne yaptığını takip etmek için kullanıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Facebook kıskanç kullanıcılar için risk saklıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

missouri-columbia üniversitesi tarafından yapılan araştırma, facebook kaynaklı kıskançlığın zamanla depresyona neden olabileceğini gösterdi. araştırmada, facebook'u arkadaşlarıyla iletişim kurmak gibi sıradan işlevler için kullananların aksine, arkadaşlarının yaptıklarını inceleyenlerin depresyona daha eğilimli olduğu anlaşıldı.

700 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen anketi hazırlayan ekipte yer alan margaret duffy, 'arkadaşlarının yaptıklarını ve yaşam şekillerini kıskanan kullanıcıların, normal kullanıcılara oranla depresyona işaret eden daha fazla paylaşım yaptıklarını' söyledi.

computers in human behavior dergisinde yayımlanan araştırma, 'facebook'un insanların elde ettiği başarıların kıyaslandığı bir platform olarak görülmesi halinde çok olumsuz sonuçları olabileceğini' savundu. araştırmacılar, facebook'un sunduğu risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve kullanıcıların depresyonla sonuçlanabilecek davranışlardan kaçınmaları gerektiğini belirtti.

neden, sosyal medya bağımlılığı olabilir

sciencedaily sitesinde yer alan habere göre, arkadaşlarının tatil fotoğraflarını veya pahalı alışverişlerini gören ve kıskanan kullanıcılar, moral çöküntüsü yaşayabiliyor. duffy, 'arkadaşlarını çekemeyen kullanıcıların, kıskançlıkları arttıkça daha fazla depresif paylaşımda bulunduklarını' söyledi.

bazı araştırmacılar ise sosyal medya bağımlılığının kıskançlığa neden olabileceğini düşünüyor. bu düşünceye göre sürekli olarak diğer insanların yaptıklarını gözden geçiren insanlar kıskançlığa kapılıyor ve neden kendilerini kötü hissettiklerini de açıklayamıyorlar.

facebook hakkında kısa süre önce yapılan benzer bir araştırmada, sosyal ağın bağımlılık yaptığı kullanıcıların beyinlerini etkilediği açıklanmıştı. bağımlı kullanıcıların beyinlerini uyuşturucu bağımlıları gibi etkilediği belirtilen facebook, zamanla beynin kontrol mekanizmasını kırıyor ve alışkanlık haline gelen davranışlar kalıcı hale geliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;