Türkiye

Kızlarda erken evlilik oranı yüzde 3

TÜİK verilerine göre 2013'te 16-17 yaşında evlendirilen kız çocuklarının sayısı yaklaşık 340 bin. Bu, o yaş grubundaki kız çocuklarının yüzde 3'ü demek. Daha küçük yaştaki yasadışı evlilikler ise istatistiklere dahil değil.

Konular: Türkiye
Türkiye'de yasalara göre 16 yaşından itibaren ailenin onayıyla resmi nikah kıyılabiliyor. [AA-Arşiv]

türkiye istatistik kurumu (tüik), 2013 yılına ilişkin çocuk istatistiklerini açıkladı. türkiye'nin çocuk nüfusu, 2013 sonu itibariyle 22 milyon 761 bin 702 olarak belirlendi. çocuklar nüfusun yüzde 29,7'sini oluşturdu.

çocuk yaşta resmi nikahla evlendirilen kız çocuklarının (16-17 yaş grubu) genele oranının ise yüzde 3 olduğu açıklandı. buna göre geçen yıl yaklaşık 16 ve 17 yaş gruplarında 340 bin kız çocuğuna resmi nikah kıyıldı. 

bu kızların yüzde 69,9'u kendisinden 6 ve daha büyük yaşta bir erkek ile evlendi. çocuk gelinlerin yüzde 15,2'sinin ise eşi ile arasındaki yaş farkının 11 ve daha yukarı yaş olduğu görüldü.

akdeniz, kuzeydoğu anadolu ve ortadoğu anadolu bölgelerinde ise bu oran yaklaşık yüzde 20 oldu. yani 18 yaş altında evlenen her 5 kız çocuğundan birinin eşi ile arasındaki yaş farkı 11'den fazla.

türkiye'de yasalara göre ailenin rızası olmadan 18 yaşın altında evlilik yasak. ancak 16 yaşından itibaren ailenin onayıyla resmi nikah kıyılabiliyor. 16 yaşından küçük gayri resmi evlilikler ise tüik'in verilerinde yer almadı. 

birleşmiş milletler 0-17 yaş grubu 'çocuk nüfus' olarak tanımlıyor.

derslik başına 29 öğrenci

tüik, 2013 - 2014 öğretim yılında öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilkokulda 19, ortaokulda 18, ortaöğretimde ise 16 olarak belirledi. derslik başına düşen öğrenci sayısı ise tüm eğitim kademelerinde 29 olarak açıklandı. 

ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 25 ile en yüksek güneydoğu anadolu bölgesi'nde. 15 öğrenci ile en düşük bölge ise batı karadeniz.

ortaöğretimde ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 22 öğrenci ile en yüksek istanbul ve güneydoğu anadolu'da, en düşük 13 öğrenci ile batı ve doğu karadeniz bölgelerinde görüldü.

istanbul ve güneydoğu anadolu, ilkokul ve ortaokulda derslik başına düşen 39 öğrenci ile en kalabalık, doğu karadeniz bölgesi ise 20 öğrenci ile derslik başına en az öğrenci sayısına sahip bölgeler oldu. ortaöğretimde güneydoğu anadolu bölgesi 37 öğrenci ile en kalabalık, doğu karadeniz bölgesi 22 öğrenci ile en az öğrenci sayısına sahip bölgeler oldu.

cep telefonu kullanmaya başlama yaşı 10

6 ile 15 yaş grubu arasındaki çocukların bilgisayar kullanmaya başlama yaşı ortalama 8, internet kullanmaya başlama yaşı 9, cep telefonu kullanmaya başlama yaşı ise 10 olarak tüik verilerine yansıdı. 

aynı yaş grubunda kendi kullanımına ait bilgisayara sahip olanların oranı yüzde 24,4, cep telefonuna sahip olanların oranı yüzde 13,1 ve oyun konsoluna sahip olanların oranı ise yüzde 2,9 oldu.

türkiye, avrupa birliği (ab) üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında, 2013 yılında en fazla çocuk nüfusuna sahip ülke oldu. en düşük çocuk nüfus oranı ise yüzde 16 ile almanya'da. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;