2015 Genel Seçimi

Koalisyon için AKP-CHP heyetleri ilk kez toplandı

CHP ve AK Parti arasındaki koalisyon görüşmeleri için heyetlerin katılımıyla ilk toplantı yapıldı. Toplantı sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Koalisyon kurulmaya çalışılıyor" açıklamasını yaptı.

AK Parti ve CHP heyetleri Ankara Palas Devlet Konukevi'nde saat 14:10'da bir araya geldi. [Fotoğraf: AK Parti]

chp iletişim koordinatörlüğü, koalisyon çalışmalarıyla ilgili ak parti ile son görüşmelerde yapılan mutabakat çerçevesinde, daha önce açıklanan heyetlerin katılımıyla ilk görüşmenin saat 14:00'te yapılacağını açıkladı. ankara palas devlet konukevi'ndeki görüşme saat 14:10'da başladı, 19:00 sularında bitti. görüşme sonrası açıklama yapan chp sözcüsü haluk koç, "koalisyon kurulmaya çalışılıyor" dedi. dış politika da dahil konuların görüşüldüğünü belirten koç, "amaç ülkenin çözümsüz kalmaması, ülkenin önünü görmesi" diye konuştu. 

"hangi başlıklar görüşüldü" sorusuna da koç, "hepinizin bildiği konular. iki siyasi partinin 7 haziran'a gelirken verdiği sözler belli. dış politika, güvenlik ekseninde ortadoğu politikası, ekonomi yeni anayasa..." yanıtını verdi. 

koç, "başlıklarda anlaşma var mı" sorusuna da "önemli olan o başlıkların içeriği. her iki partinin takıldığı şeylerin ortak bir noktaya gelip gelmemesi önemli olan. uzlaşılan, tartışılan konular var. birbirine zıt akımların temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuç sonrası ortak nokta bulmaya çalışıyor" karşılığını verdi. 

çelik: dört, beş toplantıya daha ihtiyacımız var

ak parti heyetinin başkanı kültür bakanı ömer çelik ise ilk toplantıyı 'verimli ve samimi' olarak nitelendirdi. "genel anlamda konuşacaklarımızın üzerinden geçtik, maddeleri belirledik. pazartesi ya da salı günü heyetlerle oturacağız ve her bir konuya göre, heyete katılımlar olabilecek. günaşırı bir araya gelerek dört, beş maddeyi bitirmeye çalışacağız" dedi.

çelik şöyle devam etti:

"iki ayrı partiden bahsediyoruz. ak parti başka partiye dönüşmeyecektir. ak parti olarak kalacaktır. chp için de aynısı geçerlidir.  tek parti mantığı oluşturmak için oturmuyoruz.  iki partinin birbirine benzemesi demek, türkiye’de siyasetin bitmesi demektir. belirlenen maddelerde nasıl bir yakınlık kurabiliriz, ne kadar çok ortaklığımız olabilir; baktığımız şey budur. kendi içimizdeki çalışmalar 25 saate ulaştı. bizi yorucu ve dinamik bir hafta bekliyor. heyetimizde konulara göre yeni arkadaşlar olabilecek. bu görüşmenin kendine has bir ritmi ve takvimi var.  daha önce 10-15 güne ihtiyacımız var demiştim. haluk bey 12 gün demişti. dört, beş toplantıya daha ihtiyacımız var. sonrasında genel başkanlara sunum yapılacak. genel başkanlarımız partinin yetkilileriyle birlikte buradan bir ortaklık sonucuna varabilirse müzakerelere geçilebilir. olumsuz durumda başka bir duruma geçilecek. koalisyon görüşmelerinde son noktaya kadar ya da herhangi bir meselede anlaşılmamış sayılır. bir arayış içerisindeyiz."

5 saat sürdü

ak parti heyetinin başında kültür bakanı ömer çelik var. diğer isimler; numan kurtulmuş, cevdet yılmaz, taha özhan ve osman can. 

akp ile yürütülecek koalisyon çalışmaları için chp heyetinin başında ise parti sözcüsü haluk koç bulunuyor. diğer isimler; genel başkan yardımcıları selin sayek böke ile faik öztrak, istanbul milletvekili akif hamzaçebi ve chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu’nun siyasi başdanışmanı rasim bölücek. bu isimler, ahmet davutoğlu’nun koalisyon için çıktığı ilk tur kapsamında yaptığı chp ziyareti sırasında kılıçdaroğlu’na eşlik edenler.

koalisyon müzakerelerine geçiş öncesi yaklaşık on, on beş gün görüşecek olan heyetler dış politika, iç siyaset, yargı ve ekonomi gibi konularda alt başlıklar halinde ilkelerini ortaya koyacak. uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular belirlenerek genel başkanlara birer rapor verilecek. daha sonra koalisyon için müzakerelere başlanıp başlanmayacağına karar verilecek.

chp’den yapılan açıklamada, bu süreçte gerekli görülmesi halinde ve alt başlıklara geçilirse, heyette değişiklik yapılabileceği belirtilmişti.

ak parti'li ömer çelik ve chp'li haluk koç'un ilk toplantısında koalisyon sürecinde izlenecek yöntem belirlenmişti.

kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;