IŞİD

Koalisyon Tikrit'i vuruyor

ABD öncülüğündeki koalisyon Tikrit'teki IŞİD pozisyonlarını havadan bombalamaya başladı. Irak ordusu da bir aydır geri almaya çalıştığı kenti uzaktan füze ve havan toplarıyla vuruyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
İran destekli Iraklı güçler Tikrit'e Mart başında operasyon başlattı. [Fotoğraf: Reuters]

reuters'ın haberine göre, abd öncülüğündeki koalisyon şii milislerle irak ordusu'nun 20 bin kişilik silahlı güce rağmen günlerdir işid'i çıkaramadığı tikrit'e hava saldırısı kararı aldı. abd savunma bakanlığı - pentagon'dan bir yetkili reuters'a yaptığı açıklamada tikrit'e hava saldırısı için koalisyon güçlerine talimat verildiğini belirtip "operasyon yolda" açıklamasını yaptı. açıklamadan yarım saat sonra ap ve afp, savaş uçaklarının tikrit'teki işid pozisyonlarını vurmaya başladığını duyurdu.

pentagon'dan açıklama

doğal kararlılık operasyonları birleşik ortak görev gücü’nden yapılan yazılı açıklamada, irak başbakanı haydar ibadi’nin isteği üzerine, koalisyon güçlerinin tikrit’in işid işgalinden kurtarılması için iraklı güvenlik güçlerine destek verdiği kaydedildi.

açıklamada, “koalisyon güçleri, iraklı güvenlik güçlerinin, şehrin işid örgütünden temizlenmesi için yürüttüğü operasyonlarına doğrudan destek sağlıyor. koalisyon, iraklı güvenlik kuvvetlerine işid'i yenilgiye uğratması için hava saldırısı, havadan istihbarat desteği ile danışmanlık ve yardım desteğinde bulunuyor” ifadesi kullanıldı.

abd merkez kuvvetler komutanlığı kara kuvvetler komutanı korgeneral james terry, saldırıların işid’in iyi korunan yerlerini yok etmeyi amaçladığını belirterek, “bu saldırılar iraklıların komutasındaki ülkenin güçlerinin tikrit’in yakınlarında daha iyi manevra yapmasına ve daeş’i yenilgiye uğratmasına olanak sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

irak ordusu harekete geçti

irak ordusu ve şii milisler de koalsiyonun hava saldırıları eşliğinde kenti uzaktan bombalamaya başladı. tikrit idari yetkililerinden hadi el hazreci "tikrit'e operasyonlar yerel saatle 21:00'de başladı. işid pozisyonları katyuşa roketleri ve hava topuyla vuruluyor" dedi. 

reuters öncesinde irak cumhurbaşkanı fuad masum'la konuşmuş, irak lideri koalisyon'un tikrit'e hava desteği sağlayacağı yönündeki beklentisini dile getirmişti.

beyaz saray ve pentagon'dan başka yetkililer gün içinde yaptıkları açıklamalarda tikrit operasyonuna sadece istihbarat ve keşif uçuşu desteği vereceklerini söylemişti. 

iran destekli iraklı şii milisler ve irak ordusu'ndan askerler devrik lider saddam hüseyin'in memleketi tikrit'i işid'den geri almak için operasyon düzenlerken koalisyon hava desteği vermekten kaçınmıştı. abd yönetimi de şii milislerin kentteki insan hakları ihlallerinden rahatsızlık duyduğunu açıklamıştı.

Tikrit

- nüfusu: 260 bin (2002)

- abd işgaliyle devrilen saddam hüseyin’in memleketi

- bağdat’a 140 km uzaklıkta

- dicle nehri’nin üzerinde

- selahaddin vilayeti’nin idari başkenti

operasyon askıya alınmıştı

irak savunma bakanı ubeydi, ordunun tikrit’i tamamen kuşatma altına aldığını duyurmuş, "doğru zaman geldiğinde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde içeriye hücum edeceğiz" demişti. ubeydi, şii milisler destekli irak ordusunun, işid’in elinde olan tikrit kentini “tam kuşatma” altına aldığını ifade etmişti.

halid ubeydi açıklamasında, sivillerin zarar görmemesi için plan yaptıklarını belirtmişti. savunma bakanı, "tikrit'te savaşan birlikler için doğru zaman geldiğinde, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kent merkezine hücum edeceğiz. işid mensupları kuşatma altında ve bu yüzden moralleri bozuk" ifadelerini kullandı.

irak’ın kuzeyinde birçok sünni kentle beraber tikrit, haziran 2014’te işid’in eline geçti.  tikrit’i işid’in elinden geri almak için ordu ve yanında savaşan iran destekli 20 bin şii milis mart ayı başındakenti işid'den geri almak için operasyon başlattı. 

iraklı güçler ilerleyemeyince operasyon yaklaşık bir hafta önce askıya alındı. savunma bakanı ubeydi, ordunun temkinli tavrını sivillerin arasındaki kaybını en aza indirme çabası olarak değerlendirmişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;