2015 Genel Seçimi

Koalisyonda ikinci görüşme

AK Parti ve CHP’nin koalisyon görüşmeleri için oluşturduğu heyetler ikinci kez buluştu. Yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvet ayrılığı ve seçim barajı gibi başlıkların konuşulduğu görüşme yaklaşık 7 saat sürdü.

Müzakerelere geçilip geçilmeyeceğine karar vermek için yapılan toplantılar günaşırı devam edecek [Fotoğraf: AA]

koalisyon kurulması çalışmalarında 'istikşafi' yani keşif adı verilen görüşme sürecinde ikinci toplantı yapıldı. saat 13:10'da başlayan ve yaklaşık yedi saat süren görüşme, ilk buluşmada olduğu gibi yine ankara palas'ta gerçekleşti.

ak parti’den kültür ve turizm bakanı ömer çelik, chp’den parti sözcüsü haluk koç’un başkanlığındaki heyetler, belirlenen konu başlıkları üzerinden görüşmelere devam ediyor. 

görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan haluk koç, görüşmelerin günaşırı devam edeceğini ve üç toplantı daha yapılmasını öngördüklerini söyledi.

yeni anayasa ve seçim barajı

toplantının ardından ömer çelik de yaptığı açıklamada, "yeni anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesi ve siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpazenin konuşulduğunu söyledi. 

türkiye'nin yeni bir anayasa'ya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir olduklarını belirten çelik, seçim barajının hangi oranda düşürüleceği yönündeki soruya, "rakam konuşmuyoruz, bu komisyonun işi değil. baraj meselesi de dahil pek çok konuda genel değerlendirme yapıyoruz. oran, genel başkanlarla yapılacak toplantıda karar verilecek. ama zaten genel başkanımızın da düşürülmesi konusunda açıklaması oldu" diyerek bu konuda da iki partinin benzer görüşte olduğunun sinyalini verdi.

koç: önemli olan içerik

ilk görüşmeden sonra açıklama yapan chp sözcüsü koç, "önemli olan o başlıkların içeriği. her iki partinin takıldığı şeylerin ortak bir noktaya gelip gelmemesi önemli olan. uzlaşılan, tartışılan konular var. birbirine zıt akımların temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuç sonrası ortak nokta bulmaya çalışıyor" karşılığını vermişti.

heyetlerin görüşmelerinin en fazla 15 gün içinde tamamlanması bekleniyordu. ömer çelik, son toplantının pazartesi günü yapılacağını söyledi.

belirlenen tarih sonunda uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular belirlenerek genel başkanlara birer rapor verilecek. daha sonra koalisyon için müzakerelere başlanıp başlanmayacağına karar verilecek.

ikinci görüşmede yeni isimler

ilki beş saat süren toplantıların günaşırı yapılması planlandı. ilk toplantıya ak parti'den ömer çelik'in yanı sıra başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, kalkınma bakanı cevdet yılmaz ile taha özhan, osman can katılmıştı. chp'yi temsilen ise haluk koç'un selin sayek böke, faik öztrak, akif hamzaçebi ve rasim bölücek yer aldı. ikinci görüşmede heyetlere birer isim daha eklendi. ak parti'de ankara milletvekili ve cumhurbaşkanı erdoğan'ın eski danışmanı ali ihsan (mücahit) aslan, chp'de ise genel başkan yardımcısı bülent tezcan heyetlere katıldı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;