Kobani

Kobani'de hayat yeniden

Savaştan kaçan binlerce kişinin geri döndüğü Suriye'nin Kürt kasabasında, enkazlar arasında bakkal, berber ve eczaneler açıldı bile. Yıkılan evler ise el birliğiyle onarılıyor.

işid kuşatmasıyla birlikte aylar süren çarpışmalara sahne olan suriye'nin kürt yerleşimi kobani'de, savaştan geriye harabeye dönmüş bir kasaba kaldı. kürt grupların işid'i püskürtmesiyle savaş sırasında kobani'den kaçanlar yaşadıkları yere dönüyor.

yaklaşık 50 gündür silah seslerinin duyulmadığı kasabada, enkazlar arasında açılan bakkal, berber, eczane ve lokantalar müşterilerini ağırlıyor.

bazı kobanililer ise yıkılan evlerini onarma derdinde. el birliğiyle gerçekleşen imar çalışmaları hummalı bir şekilde sürüyor. evleri oturulamaz durumda olanlar için sayıları az da olsa konteynerler hazırlandı.

gruplar halinde geçiş

türkiye'ye sığınan kobanililerin bazıları da dönüş yolculuğunda. anadolu ajansı, perşembe günü çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 1500 kişinin sınırdan geçtiğini bildirdi.

şanlıurfa'nın suruç ilçesindeki mürşitpınar sınır kapısı'nı kullanan suriyeliler, oldukça heyecanlıydı. anadolu ajansı'na konuşan kobanili esma hüsam, şartların kötü olmasına rağmen yaşadıkları yere dönmek için sınır kapısına geldiğini söyledi.

suruç kaymakamlığı, şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, sınır kapısından suriye'ye geçenlerin sayısını 6 bin olarak vermişti.

1200 bina yok oldu

bm'nin uydu fotoğraflarına dayanarak hazırladığı verilere göre, işid ile kürt güçlerin sokak sokak çatıştığı kobani'de 3 bin 200 yapı hasar gördü. 1200'den fazla bina tamamen yerle bir oldu. ciddi şekilde zarar gören bina sayısı 1169.

bm'nin ulaştığı rakamlar, işid saldırılarından önce ve sonra çekilen fotoğrafların karşılaştırılması sonucu elde edildi.

200 bin kişi savaştan kaçtı

savaş sırasında yaklaşık 200 bin kişi türkiye sınırını geçerek kobani'yi terk etti. türkiye'ye sığınanlar kamplarda veya akrabalarının yanında barınıyor.

pkk'nın suriye'deki silahlı kanadı ypg ve işid arasında geçen savaşta ypg'ye abd'nin başını çektiği koalisyon güçleri hava saldırılarıyla destek verdi. kuzey irak'tan gelen peşmergeler de cephe hattında işid'le çarpıştı. suriye'de rejime karşı savaşan özgür suriye ordusu birlikleri de ypg'yi destekleyenler arasındaydı.

yaklaşık dört ay süren savaşta, 2 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;