Kobani

‘Kobani’nin yüzde sekseni Kürtlerin'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaklaşık 3 aydır Kobani'de IŞİD'le savaşan Kürt güçlerinin kentin doğusunda büyük ilerleme sağlayarak kentin yüzde 80’ini kontrolü altına aldığını açıkladı. PYD ise, "IŞİD'i Kobani'den tamamen çıkarmamız an meselesi" açıklamasında bulundu.

Konular: IŞİD, Suriye, Ortadoğu
Kobani’de IŞİD ile YPG, peşmerge ve ÖSO güçleri arasındaki çatışmalar yaklaşık iki buçuk aydır aralıksız devam ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

kobani’de işid ile ypg, peşmerge ve öso güçlerinden oluşan birlikler arasındaki çatışmalar yaklaşık iki buçuk aydır aralıksız devam ediyor. ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, işid'le savaşan güçlerin kentin yüzde 80'ini ele geçirdiğini duyurdu.

pyd’nin ilan ettiği kobani kantonu'nun dış ilişkiler sorumlularından idris nahsan, al jazeera’ye yaptığı açıklamada, gözlemevi'nin açıklamasını doğruladı. nahsan, ypg ve peşmergeden oluşan kürt güçlerinin kobani’nin doğusundaki mıştenur tepesi, kani arap (kani kurdo) mahallesi, mıktela bölgesi ve 48. cadde'nin büyük bir oranda işid’den geri alındığını, kobani’deki kontrolün ise yüzde 80 oranında kürtlere geçtiğini söyledi.

nahsan, uluslararası koalisyon güçlerinin son birkaç günde işid’e karşı bombardımanlarını yoğunlaştırdığını ve işid’in kobani’den tamamen çıkarılmasının an meselesi olduğunu ifade etti.

kobani’nin batısında çatışmaların olmadığını söyleyen nahsan, çatışmaların kenttin doğu ve güneydoğusunda olduğunu dile getirerek, ‘’ilerleyişimiz devam ediyor’’ ifadesini kullandı.

‘peşmerge görev değişimi yapacak’

kobani’de bulunan peşmerge komutanlarından şerwan spindareyi, rudaw’a yaptığı açıklamada, ypg’nin peşmergenin desteğiyle kentteki mıştenur mahallesi’ni işid'den geri aldığını belirtti.

mıştenur mahallesi'nin, mıştenur tepesi’ne yakın olduğu için stratejik öneme sahip olduğunu belirten spindareyi, “mıştenur tepesi’nin alınması kobani’nin kurtarıldığı anlamına gelir” dedi.

peşmerge komutanı spindareyi, önümüzdeki günlerde yeni bir peşmerge birliğinin kobani’ye geleceğini ve görev değişiminin yapılacağını söyledi

ypg basın merkezinin internet sitesinde yer alan habere göre, işid 4 ocak’tan bu yana kobani merkezine 50 havan topu ve 10 katyuşa roketi fırlattı, bu sabah saatlerinde ise 57’lik toplarla kente saldırı düzenledi. saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;