IŞİD

Kobani'ye 2 günde 6 bombardıman

IŞİD kuşatmasındaki Kobani’ye son iki günde ABD ordusu tarafından altı hava saldırı düzenledi. ABD ve Hollanda savaş uçakları Irak’a da üç hava saldırısı gerçekleştirdi.

Konular: Kobani, IŞİD, ABD, Ortadoğu
Kobani'deki çatışma ve bombardıman Şanlıurfa'nın sınır ilçesi Suruç'tan izleniyor. [Fotoğraf: Reuters]

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom), suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kenti kobani’yi kuşatan işid güçlerine karşı cuma ve cumartesi günleri toplamda altı hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

saldırılarda işid’in bir savaş mevzii ve örgüte bağlı iki birlik vuruldu. ayrıca bir komuta kontrol tesisi ve üç kamyon da imha edildi.

irak’a üç saldırı

centcom’un açıklamasına göre abd ve hollanda savaş uçakları irak’ın telafer kenti yakınlarına da üç hava bombardımanı düzenlendi.  

bombardıman sırasında bir silahlı araç ve iki küçük birlik vuruldu.

açıklamada bombardımanın irak hükümetinin talebi üzerine irak ordusuna destek amaçlı gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

abd ordusu ayrıca havadan beyci yakınlarına 8 ton mühimmat, 7 bin 800 litre su ve 7 bin 300 parça gıda yardımı yaptı

başkent bağdat’ın 180 kilometre kuzeyindeki beyci, irak güçlerinin kontrolünde ancak işid’in bölgeye saldırıları devam ediyor.

çatışmalar sürüyor

uluslararası koalisyona bağlı savaş uçaklarının sabah saatlerinden bu yana kobani üzerinden yuşuları devam ederken, işid ile pyd’nin silahlı kanadı ypg güçleri arasındaki çatışmalar da sürüyor. çatışmalar kentin güneyinde ve doğusunda yoğunlaşmış durumda. doğuda özellikle sanayi mahallesi bölgesinde işid ile ypg arasında sokak çatışmaları yaşanıyor.

al jazeera türk'e konuşan bir pyd'li yetkili, işid'in dünden beri kentin doğu girişi olan bölgede hiçbir ilerleme kaydetmediğini savundu. cumartesi itibariyle savunmadan saldırıya geçtiğini söyledi. 

kobani'nin doğu tarafında bulunan mürşitpınar sınır kapısı'na bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan ve ypg'ye ait asayiş binası da işid'in elinde.

yüzde 35 işid'in elinde

al jazeera’ye konuşan ypg'ye yakın kürt gazeteci ferhat şami, işid'in kentin yüzde 35'inden fazlasına hâkim olduğunu söyledi. 

şami, işid'in kobani’nin doğusunda, içinde hapishane de bulunan asayiş binası, adliye ve saraylar binası gibi güvenlik çemberi olarak bilinen bölgedeki önemli binaları ele geçirdiğini söyledi. şami, işid’in kobani’nin doğu tarafından üç eksen üzerinden ilerlemeye çalıştığını ve o bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını da aktardı.

suriye insan hakları izleme örgütü de, işid’in hava bombardımanına rağmen 9 ekim perşembe günü şehirde ilerlemeye devam ettiğini ve şehrin üçte birini elinde tuttuğunu öne sürmüştü.

türkiye tarafında ise türk zırhlı birlikleri sınırda beklemeye devam ediyor.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;