Afrika

Kongo'da isyancılar 'silah bırakıyor'

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet güçlerine yenilen M23 isyancıları, 20 ay süren silahlı mücadelelerine son verdiklerini açıkladı.

Kongo askerleri, isyancıların çekildiği bölgelere giriyor [Reuters]

afrika ülkelerinden demokratik kongo cumhuriyeti'nde m23 isyancıları, silah bırakmaya ve dağılmaya hazır olduğunu duyurdu.

 m23 lideri bertrand bisimwa, "tüm birliklerden silahsızlanmaları, dağılmaları ve hükümetin belirlediği şartlarla yeniden entegrasyona hazırlanmalarını talep ettik" dedi.

örgüt, bundan sonra ülkenin doğusundaki krizin siyasi çözümüne odaklanacaklarını söylüyor.

kongo hükümeti, ordu birliklerinin isyancıları yenilgiye uğrattığını, m23'ün kalesi 2 bölgeyi ele geçirdiğini açıklamıştı. hükümet sözcüsü laurent mende, komşu ülke uganda'nın arabuluculuğuyla yapılacak barış görüşmeleri hazır olduklarını ifade etti.

birleşmiş milletler'in kongo özel temsilcisi russell feingold, m23'ün isyana son verme kararını doğru yönde atılmış bir adım olarak nitelendirdi.

isyancılar tutsi azınlıklardan

m23 üyelerinin çoğu etnik tutsi kabilesinden. kongo'da çoğunluksa hutu kökenli.

m23 azınlıktaki tutsilerin hakları için mücadele ediyordu. örgütün adı 23 mart 2009'da varılan barış anlaşmasına dayanıyor. bu anlaşmaya göre isyancılar orduya katılacaktı. ancak kendilerine adil davranmadığı gerekçesiyle m23 adı altında 2012'de yeniden isyan başlattılar. m23 üyeleri orduyu terkedenlerin oluşturduğu bir isyancı hareket.

kongo'daki etnik gerilimin temeli ise ruanda soykırımına dayanıyor. ruanda'da 1994 yılında 800 bin tutsi ve ılımlı hutu'nun aşırılık yanlısı hutular tarafından katledilmişti. daha sonra tutsilerin intikam saldırılarına başlaması üzerine yüzbinlerce hutu o zaman ismi zaire olan bugünkü kongo'ya sığınmıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;