İran: Batı'nın korktuğu güç

Körfez-İran ilişkilerinde 'bahar' havası

Suudi Arabistan'ın İran ile müzakereye hazır olduğunu açıklamasından sonra bir diğer Körfez ülkesi Kuveyt'in Emiri Sabah Ahmed Cabir Sabah da yanına beş bakanını alarak İran'a gitti. Kuveyt, Körfez İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığı'nı yürütüyor.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Kuveyt Emiri İran'a gidiyor

İran-Körfez ilişkileri masada olacak

Ruhani olumlu mesajlar vermişti

İran Cumhurbaşkanı Ruhani seçildikten sonra Körfez ülkelerine ılımlı mesajlar vermişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

aynı zamanda arap birliği’nin de dönem başkanlığını yapan sabah, iran cumhurbaşkanı ruhani ile görüşecek. iran ve kuveyt resmi kaynakları, ruhani-sabah görüşmesinde ikili ilişkilerin yanında bölgesel konuların da görüşüleceğini söyledi.

kuveyt dışişleri bakan vekili halid carullah, ülkesinin iran ile suudi arabistan arasındaki sorunların çözülmesi için arabulucu olabileceğini söyledi.

carullah, ‘bölgedeki gelişmeler iran ile diyaloğu gerektiriyor. özellikle göreve geldikten sonra olumlu mesajlar veren hasan ruhani’nin çağrıları çerçevesinde. iran bölgede önemli bir devlet. iran’ın uluslararası anlamda da önemli rolü var. bazı dosyalar var ve bunların iranla görüşülmesi gereklidir. kuveyt ve iran liderlerinin böyle bir zamanda görüşmesi önemlidir’ dedi.

kuveyt emiri’ne ziyaretinde, başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı, ticaret ve sanayi bakanı, maliye bakanı ve petrol bakanı’nın da aralarında olduğu üst düzey bir heyet eşlik ediyor.

iran dışişleri bakanı cevad zarif, kuveyt emiri’nin ziyaretini yeni bir başlangıç olarak niteledi. zarif, ‘iran’daki herkes şeyh sabah’ın ziyaretine büyük önem veriyor. iran ve kuveyt her zaman bir birini seven iki komşu olmuştur’ ifadelerini kullandı.

iran dışişleri bakan yardımcısı hüseyin emir abdullihyan ise, görüşmelerde mezhepsel çatışmaların önüne geçilmesi için yapılabilecek çalışmaların da gündeme geleceğini belirtti.

iran’ın kuveyt büyükelçisi ali rıza inayeti, kuveyt emiri'nin ziyaretinin iki ülke arasındaki 50 yılı aşkın ilişkilerde önemli bir dönemeç olacağını söyledi.

3 ağustos 2013'de cumhurbaşkanlığı görevini devralan hasan ruhani körfez ülkelerine yönelik ılımlı mesajlar verdi. 12 mart'ta umman'ı ziyaret eden ruhani suriye'deki iç savaş dolayısıyla iyice gerginleşen ilişkileri yumuşatmaya çabalıyor.

suudi arabistan dışişleri bakanı suud faysal, iranlı mevkidaşını ülkesine davet ettiğini açıklamıştı. iran bu çağrıya olumlu cevap vermişti.

inayeti, ziyaretin bölgede önemli değişikliklerin olduğu hassas bir döneme denk geldiğini dile getirdi.

kaynak: al jazeera ve şarkul avsat

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;