Mısır'da darbe dönemi

Körfez'den Sisi'ye tam destek

Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı aldı.

Katar Emiri El Tani Körfez İşbirliği Konseyi'nin Doha zirvesine ev sahipliği yaptı. [Fotoğraf: AFP]

körfez işbirliği konseyi'nin (kik) 6 üyesi mısır cumhurbaşkanı abdülfettah sisi'nin 'siyasi yol haritası'na ve kahire yönetimine tam destek kararı aldı. katar emiri şeyh tamim bin hamad el tani, doha'da ağırladığı liderlere yaptığı açılış konuşmasında zirveyi, "körfez ilişkilerinde yeni bir başlangıcın işareti' olarak"tanımladı.

el tani, üyeler arasındaki farklı görüşlerin halka yansıtılmaması gerektiğini vurgulayıp, konseyin birliğe dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 'teröre karşı bölgesel işbirliği' çağrısı yapan el tani, "terörü önlemek yayıldıktan sonra üstesinden gelmekten daha kolay" dedi. mısır'daki darbenin ardından suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve bahreyn müslüman kardeşler'i desteklemekle suçladıkları katar'dan büyükelçilerini çekmişti. kik üyesi altı körfez ülkesinin, mısır ve diğer körfez ülkelerinde yasaklanan müslüman kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu. 

kik genel sekreter yardımcısı abdülaziz aluveyşek, al jazeera'ye yaptığı değerlendirmede zirvenin doha toplanmasının büyük bir başarı olduğunu belirtirken, "körfez liderlerin o kadar olaydan sonra katar'a gelmesi büyük bir şey" dedi. 

riyad'a körfez askeri komuta birliği

toplantıda, suudi arabistan'ın başkenti riyad'da kurulacak kik askeri komuta birliğinin ayrıntıları da görüşüldü. ayrıca organize suçlarla mücadele için istihbarat paylaşımı için kurulacak ortak yapı için de fikir alışverişinde bulunuldu. 

katar, müslüman kardeşler'den eski cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi deviren sisi'nin liderliğini reddetmiş, darbeyi kınamış, suudi arabistan ise sisi'ye milyarlarca dolar yardım göndermişti. geçen ay diplomatik temsilciler katar'a geri döndü. 

kaynak: al jazeera, afp 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;