Yeni Anayasa

'Korku atmosferi' önlemi

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, anayasa referandumundan 'Evet' çıkmaması için terör örgütlerinin "Türkiye’de bir korku atmosferi oluşturma" ihtimaline karşı önlem aldıklarını söyledi. Kurtulmuş, "Referandumda büyük oranda ‘evet’ çıktıktan sonra da bu terör örgütleri, hiçbir şekilde sesi soluğu çıkmayacak noktaya gelir" dedi.

[Fotoğraf: AA]

anadolu ajansı'nın editör masası'na katılan başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, terörle mücadele ve anayasa referandumu konularında soruları yanıtladı. referandum sürecinde terör örgütlerinin türkiye'yi karıştırmak için kullanılabileceğini ve bu ihtimale karşı önlem aldıklarını söyleyen numan kurtulmuş, "allah’ın izniyle referandumda büyük oranda ‘evet’ çıktıktan sonra bu terör örgütleri, hiçbir şekilde sesi soluğu çıkmayacak noktaya gelir" dedi.

"öyle görünüyor ki büyük ihtimalle biz, bunun bir rejim değişikliği değil sistem değişikliği olduğu, türkiye'nin etkin bir yönetim modeline kavuşmasının büyüyen, gelişen, güçlü bir türkiye için en önemli hususlardan birisi olduğu ana fikri üzerine oturacak bir kampanya yürüteceğiz. özellikle terörle mücadele konusunda gelinen nokta, son aylarda sağlanan çok ciddi başarılar ve daha güçlü bir hükümet modeliyle, daha seri karar alabilen yürütme modeliyle terörün de üstesinden daha rahat gelinebileceği fikriyle bir kampanya yürütülecek."

"terör örgütleri neden bu kadar yakın stratejik işbirliği içerisinde? türkiye’ye diz çöktürmek istiyorlar. arkasındaki güçlerle, bunların sırtını sıvazlayan ağa babalarıyla birlikte türkiye’nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini engellemek istiyorlar. şimdi referandum sürecinin, onlar için ayrı bir motivasyon unsuru olduğu kanaatindeyim. 'aman şu referandumda evet çıkmasın' diye terör örgütlerini de kullanarak türkiye’de bir korku atmosferi oluşturabilirler, halkı canından bezdirecek bir noktaya getirebilirler. bununla ilgili her türlü tedbirlerimizi alıyoruz. allah’ın izniyle referandumda büyük oranda ‘evet’ çıktıktan sonra da bu terör örgütleri, hiçbir şekilde sesi soluğu çıkmayacak noktaya gelirler."

"türkiye daha hızlı kararlar alacak"

meclis genel kurulu'ndaki görüşmelerde kabul edilen anayasa değişiklik teklifi için de değerlendirmeler yapan kurtulmuş, teklifin henüz yasalaşmadığını hatırlattı. "yeni dönemin şartları ortaya çıkacak, gereği neyse yerine getirilecek" diyen hükümet sözcüsü kurtulmuş, şunları söyledi:

"cumhurbaşkanı kendi bakanlarını, kabinesini kuracak ve khk'lar ile bazı konularda çok daha hızlı bir şekilde karar alma imkânına sahip olacak. ama bunun karşılığında da çok kuvvetli bir takım denetim mekanizmalarıyla, kuvvetli birtakım hesap verme sonucuyla karşı karşıya kalacak. böyle olunca türkiye daha hızlı kararlar alacak, aradaki bir takım mekanizmalar devreden çıktığı için özellikle ekonomi alanında türkiye çok daha hızlı karar alacak, yolunda daha kuvvetli adımlarla devam edecek."

"anayasa değişikliğiyle birlikte parlamentonun hesap sorabileceği bir cumhurbaşkanı var. tabii aradan başbakanlık mekanizması kalktığı için başbakanlığın sahip olduğu yetkilerin bir kısmı cumhurbaşkanına geçmiş oluyor. dolayısıyla mevcut sistemde iki başlı yürütme, açın bakın, anayasa'yı okuduğunuz zaman yürütmenin önemli bir takım fonksiyonu cumhurbaşkanının uhdesinde, çok büyük bir kısmı da başbakanın uhdesinde. anayasa gereği iki başlı yürütme ortadan kaldırılıyor ve tek bir yürütme mekanizması kuruluyor, 'bunun adına da cumhurbaşkanlığı sistemi' deniyor. dolayısıyla ilâve, olağanüstü yeni yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı değil, mevcut anayasal sistem içerisinde var olan, yürütmenin tamamını tek elde toplayan bir sistem."

"ak parti ve mhp'nin ortak referandum kampanyası söz konusu değil"

"iki farklı partinin bir anayasa değişiklik paketine 'evet' oyu vermesiyle bir müştereklik söz konusudur. ama her iki parti de kendi öncelikleri bakımından bir referandum kampanyası yürütecektir. ak parti ve mhp'nin ortak bir referandum kampanyası yürütmesi söz konusu değildir. mhp, kendisince önemli gördükleri noktaları anlatacak, biz de ak parti olarak kendi önceliklerimiz etrafından bir kampanya yürüteceğiz. her ikisi de evet kampanyası olacak."

"orayı temizleyip rejime devredilsin diye yapılmış bir operasyon değil"

kurtulmuş, 24 ağustos 2016'da suriye'nin kzueyine yönelik başlatılan fırat kalkanı harekâtı'yla ilgili ise şu açıklamaları yaptı.

"fırat kalkanı operasyonu ya da el bâb’daki operasyon, orayı temizleyip rejime devredilsin diye yapılmış bir operasyon değildir. en başından itibaren söyledik, fırat kalkanı, türkiye’nin kendi ulusal güvenliğiyle ilgili bir operasyondur. türkiye’nin sınırlarının korunması ve hemen sınırın güneyindeki bölgede türkiye’ye gelen tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılmış olan bir operasyondur."

"el bâb'da bölgeye ait olmayan unsurların gelip yapmış olduğu bir işgâl var. bunun ortadan kaldırılması ve sonrasında el bâb'da da halkın huzur ve güven içerisinde gelip kendi evlerine oturması, yeniden hayatlarını kurması, türkiye'nin esas hedefi budur."

"ne yazık ki el bâb’daki operasyonlar sırasında koalisyon güçleri, türkiye’nin bu operasyonuna yeterli destek vermemiştir. bunu da açıkça söylemekten hiçbir endişe taşımıyorum. hâlen de destek almıyoruz."

"obama yönetiminin planı yoktu"

"açık söylemek gerekirse başından itibaren obama yönetimi ve oradaki koalisyon güçleri, suriye'deki sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin herhangi bir plana sahip değildi. ümit ederiz ki şimdi yeni yönetim, sayın trump'ın yönetimi suriye ve irak'ta, bölgedeki bu süreçlerde bölge halklarının lehine olacak sonuçlara destek verecektir."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;