Kosova

Kosova İçişleri Bakanı'ndan AB’ye çağrı

Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınır dışı edilmesini istedi. Son 40 günde 50 bin Kosovalı'nın 'daha iyi bir gelecek' umuduyla ülkesini terk ettiği belirtiliyor.

Aralarında bebek ve çocuklar da olmak üzere binlerce Kosovalı yasa dışı yollarla AB'ye göç etmeye çalışıyor. [Fotoğraf: AA]

bakan hyseni, avusturya'nın başkenti viyana'da içişleri bakanı johanna mikl-leither ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, daha iyi bir yaşam için ab ülkelerine göç eden kosovalıların sığınma taleplerinin geri çevrilmesini istedi.

ab harekete geçmeli

yasa dışı yollarla ab üyesi ülkelere göç eden kosovalıların sınır dışı edilmesi çağrısında bulunan hyseni, "yaşa dışı göçmenlerin çok büyük bölümünün statü hakları yoktur ve geri gönderilecektir. umuyorum ki bu hızlı gerçekleşir. avrupa birliği, üye ülkelerde iltica edebilecekler ile kaçakçıların beslediği göçmenler arasındaki illizyonu gidermek için harekete geçmelidir" dedi.

10 gün içerisinde sınır dışı

avusturya içişleri bakanı johanna mikl-leitner ise kosova'nın güvenli bir ülke olduğunu ve oradan gelen yasa dışı göçmenlerin "iltica etme haklarının bulunmadığını" söyledi. iltica işlemlerinin hızlandırılacağını umut ettiğini kaydeden mikl-leitner, "böylece iltica işlemlerine uygun olmayan göçmenler 10 gün içinde sınır dışı edilmiş olacak" diye konuştu.

kosovalılar göç ediyor

çoğunluğu arnavutlardan oluşan yaklaşık 1,8 milyon kişinin açlık sınırı altında yaşadığı kosova, 2008'de sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. son iki haftadır kosovalılar, daha iyi bir yaşam umuduyla yasa dışı yollar üzerinden ab ülkelerine göç ediyor. kosova'nın başkenti priştine'den otobüslerle sırbistan'ın başkenti belgrad'a gelen kosovalılar, önce otobüslerle macaristan sınırına en yakın şehir olan subotitsa'ya ardından şehirdeki taksilerle sınıra, son olarak da yürüyerek macaristan'a geçiyor. kosova'dan macaristan'a sadece ocak ayında yaklaşık 13 bin mülteci girişi olduğu, avusturya'ya ise bin 29 giriş olduğu belirtiliyor.

en büyük etken işsizlik

yaklaşık iki milyon insanın yaşadığı kosova'da, ekonomik problemler ve işsizlik vatandaşları göçe zorlayan en büyük etkenlerden. kosova istatistik ajansı'nın 2013 yılı verilerine göre ülkedeki kayıtlı işsizlik oranı yüzde 40,5.

ülkesini terk ederek eşi ve çocuğu ile avrupa birliği ülkelerine göç etmeye çalışan prizrenli ismail avni, "çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak" için ülkesini terk ettiğini söyledi.

kızının hasta olduğunu anlatan avni, "kosova'da hayat yok. yokluk bizi buna yapmaya zorladı" dedi.

“çocuklarıma verecek ekmeğim bile yok”

priştineli imer metoli de amacının çocuklarını avrupa ülkelerine götürüp orada bırakmak olduğunu belirterek, "ben geri döneceğim, yeter ki çocuklarım orada kalsın. benim onlara verecek ekmeğim bile yok" diyor.

göç yolunda macaristan sınırına yakın otellerde konaklayan kosovalılar, günün belli zamanında gruplar halinde sınıra hareket ediyor. fotoğraflarının çekilmesinden ya da kameralara açıklama yapmaktan kaçınan göçmenler, ab’ye vize muafiyeti bulunan sırbistan’ın pasaportuna sahip bir arnavut'un "gözetimindeki" yoldan macaristan sınırına yürüyor.

yaklaşık yüz kişilik gruplar, birkaç kilometre yürüdükten sonra daha küçük gruplara ayrılıyor. genellikle çocuklu aileler bir tarafa, çocuksuz erkekler ise diğer tarafa yollarına devam ediyor. grupların başında bulunan ve bölgede konuşulan dilleri çok iyi bilen rehberler, onları sınıra ulaştırmak için 50 ila 200 euro arasında ücret alıyor.

40 günde 600 kişi yakalanıp cezalandırıldı

subotitsa'daki otogara gelen kosovalıları sınıra taşıyan taksicilerden jelyko hayduk, son günlerde şehre gelen kosovalıların sayısında önemli bir artış yaşandığını belirterek, otogardan sınıra göçmen taşımanın, sıradan bir iş haline geldiğini anlatıyor.

sınırda yakalanan kosovalıların, cezalandırılıp ülkelerine geri gönderilmelerine rağmen böyle bir yolculuğuna yeniden çıkmayı göze alabildiklerini ifade eden hayduk, "25-30 yaşlarında kucağında bebeğiyle insanları taşımanın hissinin tanımlayamam. tanrı kimseyi böyle bir şey yapmak zorunda bırakmasın" diye konuştu.

40 gün içerisinde yaklaşık 600 kosova vatandaşı yasa dışı yollarla macaristan'a girmek üzereyken polis tarafından yakalandı ve sırbistan’daki yerel mahkemece 82 euro karşılığında para cezası ile cezalandırıldı.

ab bölgede sadece kosova’ya vize uyguluyor

yıl başından itibaren sırbistan üzerinden avrupa ülkelerine göç eden kosovalıların sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

ab üyesi hiçbir ülke kosova vatandaşlarına sığınma hakkı vermezken, ülkede yasa dışı ikamet ettiği tespit edilenler sınır dışı edilip kendilerine bu ülkelere giriş yasağı getiriliyor. kosova bölgedeki ülkeler arasında ab için vize muafiyeti bulunmayan tek ülke.

yasa dışı göçü önleyici önlemler

kosova meclisi milletvekilleri geçen hafta yapılan genel kurul toplantısında vatandaşların yasa dışı yollarla ab ülkelerine göçünü önleyecek tedbirler içeren kararı oyçokluğuyla kabul etti.

kararda, kosova vatandaşlarının ab ülkelerine yasa dışı yollarla göçünü engellemek için yeni istihdam alanları açılması konusunda hükümetin daha etkin rol üstlenmesi, yasa dışı göçün engellenmesi için bir fon oluşturulması, yerli malların ithal mallarla rekabetini arttıracak şekilde maliye politikasının değiştirilmesi, ab komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda gümrüklerde kolaylık sağlanması, yerli üreticilerin sübvansiyonu öngörülüyor.

almanya sırbistan-macaristan sınırına polis gönderiyor

avrupa'nın en çok göç alan ülkelerinden almanya ise macaristan ve sırbistan sınırında güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. berlin yönetimi, almanya'ya göçü azaltmak için sırbistan-macaristan sınırına 20 polis gönderiyor.

ab'nin en büyük ekonomisi durumundaki almanya hükümetinden yapılan açıklamada, "kosova ve bölgede uzun süreli istikrarın sağlanması, siyasi olarak dışlanmış kosovalıların toplum tarafından kabul edilmesi için bir dizi önlemler alıyoruz" ifadeleri kullanıldı. geçmiş yıllarda kosova'dan yapılan iltica başvurularının yüzde 99'unu reddeden alman hükümet, sadece ocak ayı içinde 3 bin 630 kosovalı göçmenin almanya'ya giriş yaptığını belirtti. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;