Balkanlar

Kosova ve Sırbistan'dan tarihi adım

Taraflar arasında ilişkileri normalleştirecek anlaşma imzalandı, iki ülke için AB üyeliğine giden yol da açılmış oldu.

Konular: Avrupa Birliği

Haberin Öne Çıkanları

Ashton tebrik etti

'Çözüm yakınlar'

Taraflar AB yolunda

Sırbistan ve Kosova şimdiye kadar AB arabuluculuğunda on defa bir araya geldi. [Reuters]

kosova ile sırbistan başbakanlarının ab aracılığıyla yürüttüğü görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. sırbistan başbakanı ivica daçiç, kosovalı mevkidaşı haşim taci, 15 maddelik 'barış ve işbirliği antlaşması'na brüksel'de imza attı. anlaşma iki ülke için de ab üyeliğine giden yolu açıyor. 

ab dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton, altı aylık yoğun müzakere sürecinin ardından anlaşma sağlanmasını, "şu an geçmişten bir adım uzaklaşırken her ikisinin de avrupa’ya bir adım daha yaklaştıklarını görmemiz çok önemli" sözleriyle değerlendirirdi. 

kosova başbakanı taçi, atılan imzaların kosova için tarihi önem taşıdığını belirterek, anlaşmanın kosova'nın bağımsızlığının sırbistan tarafından kabul edildiği anlamını taşıdığını söyledi. 

sırbistan başbakanı daçiç ise, kosova başbakanı taçi'nin "sırbistan bağımsızlığımızı kabul etti' açıklamasını yalanlayarak "kosova'nın bağımsızlığını kabul etmedik. ancak bu anlaşmayla ab üyeliği için yolumuzu açtık" dedi.

anlaşmaya öfkelenen kosovalı sırplar, 'tarihin en büyük ihanet anlaşması' diye nitelendirdikleri neticeyi tanımamak için referandum düzenleme arayışına girdi.

çözüme giden yolda önemli adım atan iki ülke arasında halen çözüme kavuşturulamayan noktalar var. sırbistan'ın talep ettiği otonomi, kosova'nın ise belgrad tarafından tanınma isteği gerçekleşmiş değil.

iki ülke ab yolunda

ab üyeliği yıllar alabilecek kosova ile üyelik yolunda ilerleyen komşusu sırbistan arasında, tanınma, sınır kontrolü ve kosova’nın kuzeyinde yaşayan sırp kökenlilere ilişkin uyuşmazlıklar bulunuyordu. bloğun ülkede aktif bir polis misyonu bulunuyor.

kosova, 17 şubat 2008'de sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. priştine yönetimini, şu anda bm üye ülkelerinin çoğunluğu tanıyor. ab üyelerinden yunanistan, ispanya, slovakya ve güney kıbrıs ise 27 üyeli blok bünyesinde bunu yapmayı reddeden ülkeler.

sırbistan ab nezdinde tam üyeliğe aday ülke statüsünde bu yöndeki çalışmalarına devam ederken, kosova ab ile yürüttüğü program çerçevesinde adaylık statüsü kazanmak için uğraşıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;