Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova'da cinayet

Kuzey Mitroviça'da son seçimlerde belediye başkanı adayı olan Kosovalı Sırp Dimitriye Yaniçiyeviç evinin önünde öldürüldü.

Konular: Kosova

Haberin Öne Çıkanları

Saldırganın kimliği henüz belirsiz

Kosova Ofisi'nden EULEX'e çağrı

Kuzey Mitroviça'da seçim tekrarı

Dimitriye Yaniçiyeviç yerel seçimlerde Kuzey Mitrovitsa belediye başkanlığı için aday olmuştu. [EPA]

kosova'da sırp nüfusun yoğunlukta yaşadığı kuzey mitroviça'nın belediye meclis üyesi dimitriye yaniçiyeviç çarşamba gecesi evinin önünde öldürüldü.

35 yaşındaki yaniçiyeviç, kimliği belirsiz saldırganın otomatik silahtan ateş açması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti.

yaniçiyeviç, kasım ayında yapılan yerel seçimlerde kuzey mitroviça belediye başkanlığı için bağımsız liberal parti'den aday olmuştu.

belediye başkanlığını 'sırp vatandaş inisiyatifi' listesinden krstimir pantiç kazanmıştı.

öldürülen dimitriye yaniçiyeviç üç çocuk babası idi, eşi dördüncü çocuğuna hamileydi.

cinayetin arkasındaki sebepler henüz bilinmiyor.

sırbistan'ın kosova ofisi olayı şiddetle kınadı ve avrupa birliği'nin kosova'daki adalet misyonu'ndan (eulex) suçu bir an önce aydınlatmalarını istedi.

açıklamada, kuzey mitroviça ve tüm bölgenin vatandaşlarına emniyet ve güvenliğin sağlanması için suçlunun bulunmasının şart olduğu belirtildi.

seçimin tekrarlanması

kuzey mitrovitsa belediye başkanlığı'na seçilen krstimir pantiç'in yemin beyanını imzalamaması üzerine merkez seçim komisyonu sırp nüfusun yoğunlukta olduğu belediyede seçimlerin tekrar yapılmasına karar vermişti.

pantiç, göreve resmen başlaması için imzalaması gereken beyannameyi, kosova cumhuriyeti'nin sembolünün yer aldığı gerekçesiyle imzalamamıştı. pantiç, kosova devleti'ni tanımadığı için yemin beyannamesini imzalamadığını vurgulamış, "imza attığım takdirde kosova'nın bağımsızlığını kabul ettiğim anlamına gelebilirdi" demişti.

seçimin şubat ayı sonunda tekrarlanması öngörülüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;