Kosova

Kosova'da göçe çare aranıyor

Yılbaşından itibaren 50 bin Kosovalı'nın yasadışı yollarla AB'ye göç etmesinin ardından Kosovalı yetkililer acil önlemler alma hazırlığında. Yüzde 40'ın üzerinde işsizlik oranına sahip Kosova'da ilk adım istihdamı artırmaya yönelik.

Konular: Balkanlar, Kosova, Göç
7 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Kosova'dan her gün yüzlerce kişi 'daha iyi bir gelecek' umuduyla ayrılıyor. [Fotoğraf: Reuters]

yaklaşık iki milyon nüfusa sahip kosova'dan yıl başından bu yana 50 bin kişi 'daha iyi bir gelecek bulma' umuduyla avrupa birliği ülkelerine giriş yapmaya çalıştı. 

kosova başbakanı isa mustafa göçün yeni işyerlerinin açılmasıyla durdurulması gerektiğini söyledi.

kosovahaber web sitesinde yer alan açıklamada, başbakan mustafa, "yasadışı göç acı bir gerçektir ve bu doğrultuda acil önlemler almaktayız. işyerlerinin açılmasına ve vatandaşların sosyal durumunun düzelmesine çalışacağız. gelecek hafta hükümet programını benimseyeceğiz" dedi.

mustafa ayrıca, kosova güvenli bir ülke olarak değerlendirildiği için ab ülkelerinden hiçbirinin kosovalılara sığınma sunmadığını ve ülkeyi terk edenlerin tekrar döneceğini söyledi.

uluslararası göç örgütü'nden dönüşlere destek

ab ülkelerine sığınma talebinde bulunanların kosova'ya geri dönmeleri sürecinde kosova kurumlarına uluslararası göç örgütü (iom) destek verecek.

kosova cumhurbaşkanı atifete yahyaga ile görüşen iom kosova misyonu şefi jorge baca vaughan, yeni işyerlerinin temin edilmesi, ekonomik kalkınma, toplulukların desteklenmeleri programlarıyla hedefe ulaşılacağını söyledi.

sırbistan-macaristan sınırına alman polisi takviyesi

ab'ye giriş yapabilmek için kosova'nın başkenti priştine'den sırbistan'a gelen kosovalılar, önce otobüslerle macaristan sınırına en yakın şehir olan subotitsa'ya ardından şehirdeki taksilerle sınıra, son olarak da yürüyerek macaristan'a geçiyor.

priştineli imer metoli amacının çocuklarını avrupa ülkelerine götürüp orada bırakmak olduğunu belirterek, "ben geri döneceğim, yeter ki çocuklarım orada kalsın. benim onlara verecek ekmeğim bile yok" diyor.

almanya kosovalıların sınırı illegal geçmelerini önlemek amacıyla macar ve sırp meslektaşlarına yardımcı olmak için macaristan-sırbistan sınırına 20 polisi gönderdiğini açıkladı.

almanya içişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, gönderilen 20 polisin en önemli görevlerinden biri sınırı daha sıkı kontrol etmek.

bakanlık ayrıca alman makamlarının kosovalıların sığınma talepleri hakkında iki hafta içerisinde karar alacağını ve almanya’da sığınma hakkı tanınmadığının gösterilmesi için çabaların artırılacağını da bildirdi.

macar polisi kayıtlarına göre, sadece geçen hafta aralarında en çok kosova vatandaşı bulunan ve sınırı yasadışı yollarla geçmeye çalışan yaklaşık 8 bin kişi yakalandı. 

'yerinden edilme soykırımın en ağır türü'

ünlü arnavut yazar ismail kadare, kosovalı arnavutların kitlesel göçünün bir tür yerinden edilme yani soykırım ve bir ulusun yok edilişi anlamına geldiğini söylüyor.

amerika'nın sesi radyosu'na konuşan kadare, "bu yaşanan kaçış değil, bir tür yerinden edilmedir. yerinden edilme de soykırımın en ağır türü, bir ulusu yok etme yöntemidir. dehşetle öğrendim, kaçanlar arasında altı bin ilkokul öğrencisi de var" dedi.

bu tür kitlesel göçün sadece kötü ekonomik şartlarla açıklanamayacağını da belirten kadare, "bu bir tür psikozdur, çok çok üzücü bir moral yitirilmesidir" şeklinde konuştu.

kaynak: kosovahaber, al jazeera, tanjug

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;