Futbol

Kosova'nın tarihi maçı golsüz bitti

Altı yıl önce Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın futbol takımı, tarihinin ilk milli maçında Haiti ile 0-0 berabere kaldı.

Konular: Spor
Kosova'nın kadrosunda Kosova Süper Ligi'nden sadece kaleci Kushtrim Mushica yer aldı. [AFP]

mitrovitsa kentindeki adem yaşari stadyumu'nu dolduran 17 binden fazla taraftar, bu özel maçta gol izleyemedi. yine de hem taraftarlar hem de futbolcular maçtan memnun ayrıldı.

kosova teknik direktörü akbert bunjaku, "bu maçta gördüklerim beni çok mutlu etti. bu, çok uzun bir yolda attığımız ilk adım. bizim hedefimiz dünya kupası'na katılmak" dedi ve ekledi: "dünya futbolunun bir parçası olmayı hak ettiğimizi gösterdik."

kosova kalecisi samir ujkani, karşılaşmayı "olağanüstüydü. bir de gol atsaydık her şey mükemmel olacaktı" diye yorumladı.

53 yaşındaki bir taraftar, arsim bejtullahu ise "çok mutluyum. hayatımda ilk kez milli takımım için ‘kosova, kosova’ diye tezahürat yaptım" dedi.

karşılaşmanın biletleri satışa çıktıktan üç saat sonra tükenmişti.

maç sırasında, kentin sırpların yaşadığı kısmında "kosova sırbistan'dır" yazılı büyük bir pankart açıldı.

kenti ikiye bölen köprü yakınında ise kosovalı taraftarlar sırbistan bayrağı yaktı. yüz kadar taraftar, "kosova bağımsız bir devlettir", "mitrovitsa'nın sırp bölümü de kosova'nındır" şeklinde slogan attı.

 

bağımsızlık sorunu

 

2008'de sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden kosova'nın futbol takımı, ilk kez bir milli maçta yer aldı.

kosova birleşmiş milletler üyesi olmadığı için uluslararası futbol birliklerine de üye olamıyor.

uluslararası futbol federasyonları birliği (fifa), ocak ayında kosova'ya milli maçlar için şartlı izin vermişti. buna göre kosova, diğer eski yugoslavya ülkeleriyle özel maç yapamıyor. maçlara bayraksız ve milli marş okunmadan çıkıyor. herhangi bir ulusal sembol kullanmasına da izin yok. fakat formalarda kosova yazabiliyor. 

kosova'yı türkiye'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla ülke tanıyor. sırbistan ise kendinden bağımsız bir ülke olarak kabul etmiyor. 

 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;