Suudi Arabistan

Kral'ın ilk ataması oğluna

Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman görev değişikliklerine başladı, oğlu Muhammed Bin Selman'ı savunma bakanı ve Kraliyet Divan Başkanı olarak tayin etti.

Konular: Ortadoğu
Suudi Arabistan'da tahta oturan Selman bin Abdulaziz 1935’te doğdu. [Fotoğraf: Reuters]

kral selman, oğlu muhammed bin selman’ı savunma bakanı ve kraliyet divan başkanı olarak tayin etti.

kral selman'ın yeğeni muhammed nayif ise ikinci kuşağın ilk veliahtı, başbakan yardımcısı ve içişleri bakanı olarak atandı.

kral abdullah, üvey kardeşi prens mukrin’i veliaht prens selman’dan sonraki veliaht olarak tayin etti.

kral selman göreve geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, "allah beni halkımızın başarısı ve isteklerini yerine getirmede başarılı kılsın. ülkemize ve halkımıza güven ve istikrar  versin. onu her türlü kötülükten korusun. allah’ın dileğinden başka bir şey olmaz. barış, rahmet ve kardeşlik dini olan islam’ın emirleri doğrultusunda ümmetin hizmetinde olmaya devam edeceğim. allah’a dua ediyorum. bana hakkı hak, batılı da batıl olarak göstersin. ülkemizin kurucusu bin abdulaziz’in yolunda ilerlemeye devam edeceğim. kur’an yolundan ayrılmayacağım." dedi.

suudi arabistan'da tahta oturan selman bin abdulaziz 1935’te doğdu. suudi arabistan’ın ilk kralı abdülaziz’in hüsa sudayri’den doğma yedi oğlundan biri.

dini ve temel eğitimini kraliyet çocuklarının gittiği prens okulu'nda aldı. siyasi hayatına 1954’te henüz 19 yaşındayken riyad valisi olarak başladı. 1960 ile 1962 arasında kraliyet ailesindeki taht mücadelesinde bir süre ara verdiği valilik görevini 50 yıldan fazla sürdürdü.

2011 yılında savunma bakanlığı görevine getirildi, bir yıl sonra da veliaht prens oldu.

selman bin abdulaziz, muhafazakar ve gelenekçi bir isim olarak biliniyor. oğulları devlet kademesinde önemli görevlerde.

80 yaşındaki selman bin abdulaziz’in sağlık durumunun, yoğun çalışma temposu için elverişli olup olmadığı tartışma konusu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;