Bilim-Teknoloji

Kuantum motor test edildi

NASA, çalışması neredeyse imkansız görülen motor teknolojisinin ilk denemesinde başarılı olduğunu açıkladı. Yakıt kullanmayan itici güç sistemi, uzay yolculuklarında yeni bir sayfa açabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kuantum motoru yıldız gemilerinin de önünü açacak. [Fotoğraf: Shutterstock]

nasa johnson uzay merkezi'nde yapılan çalışmalar, çalışması imkansız kabul edilen bir itici güç sisteminin başarı göstermesiyle sonuçlandı. nasa mühendisleri, yakıt gerektirmeyen mikrodalga itici gücü sistemini çalıştırmayı başardı.

nasa'nın 28 temmuz'da raporunu yayımladığı çalışmada, geliştirilen teknolojide başarılı olunması halinde çok daha hızlı uzay görevleri yapılabileceği belirtildi. geliştirilen sistem, aynı zamanda büyük bir tasarruf sağlayabilir.

mikrodalga veya kuantum boşluğu plazma iticileri (qvpt) olarak da açıklanan sistemin, yakıt kullanmadan elektrik üretebildiği ifade edildi. yapılan deneylerde, günümüzde kullanılan düşük kuvvetli ion iticilerin yaklaşık binde birini temsil eden 30-50 mikro-newton güç elde edildi. ancak qvpt'ye kıyasla, ion iticiler yakıt gerektiriyor.

yıldızlararası seyahati kolaylaştırabilir

qvpt'nin uzun dönemde başarılı olması, sistemin enerjisini güneş panellerinden alabileceğini ve bu şekilde yakıt maliyetinin sıfıra ineceği anlamına gelebilir.

nasa, qvpt ise yörüngedeki uyduların maliyetlerinin ciddi ölçüde azalabileceğini, hatta yeni teknolojinin uzay çöplüğü toplamayı da kolaylaştırabileceğini belirtti.

nasa'nın ışık hızını geride bırakacak uzay motoru çalışmalarında başı çeken harold white, 'güçlendirilmiş qvpt ile güneş'e en yakın bulunan proxima centauri'ye 30 yılda gidebileceğimizi öne sürdü. söz konusu mesafe, 4.22 ışık yılını temsil ediyor.

nasa'nın elde ettiği ilk ve küçük çaplı başarı, ingiliz araştırmacı roger shawyer'ın 'emdrive' teknolojisini çağrıştırıyor. emdrive, bir hazne içinde mikrodalgalar saçarak itici güç oluşturulmasına dayanıyor.

işık hızını geçebileceği düşünülen bir itici güç uzun yıllar göz ardı edilmiş olsa da birçok ülkede bu çalışmalar devam ediyor. elde edilen 30-50 mikro newton'luk kuvvet ise çalışmaların devam etmesi için yeterli kabul ediliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;