Doğu Kudüs

Kubbet-üs Sahra yenilendi

Filistin'in Kudüs kentinde Mescid-i Aksa'nın içinde bulunan ve yenilenmesi 8 yıl süren Kubbet-üs sahra Camii'nin restorasyonu sona erdi.

müslümanların ilk kıblesi olan kudüs'teki mescid-i aksa’nın içinde bulunan kubbet-üs sahra camii'de yenileme çalışmaları tamamlandı. 691 yılında emeviler tarafından yaptırılan caminin restorasyonu 8 yıl sürdü. 20 sanatçının çalıştığı yenileme çalışmasında toplam 900 metrekarelik bir alan, altın sarısı desenlerle (tezhip) kaplandı. duvarındaki motiflerin eksikleri tamamlandı. boyaları yenilendi.

müslümanlar için büyük öneme sahip cami, hz. muhammed'in üzerinden miraca yükseldiğine inanılan kayanın üstünde inşa edilmiştir. "kay'’nın kubbesi" anlamına gelen caminin ismi de buradan geliyor.

italyan uzmanlar destek verdi, masrafları ürdün üstlendi

kudüs islami vakıflar daire başkanı azzam hatip, "bu yıl mescid-i aksa'daki kübbet-üs sahra camii ve kıble mescidi’nin iç restorasyonlarını tamamladık. şimdi ise dış restorasyonlar yapılacak" açıklamasını yaptı.

italyan uzmanlardan da destek alındığını belirten hatip, yerli mühendislerin italya’da öğrendiği teknikleri kullanarak bu restorasyonu gerçekleştirdiğini belirtti.

8 yıl süren restorasyondan sonra caminin eski haliyle bire bir aynı kaldığını söyleyen hatip, çalışmaların milyonlarca dolara mal olduğu ve tüm masrafların ürdün tarafından karşılandığı bilgisini verdi.

müslümanların ilk kıblesi olan mescid-i aksa ve içindeki camiler her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;