İsrail - Filistin sorunu

Kudüs ve Batı Şeria'da çatışmalar sürüyor

İsrail’in 1967 yılından bu yana ilk defa Mescid-i Aksa’yı kapatmasına tepki gösteren Filistinlilere Kudüs ve Batı Şeria’da İsrail askerleri saldırdı. Bazı noktalarda devam eden çatışmalarda dördü ağır en az sekiz Filistinli yaralandı.

Konular: Filistin, Ortadoğu
İsrail'in Mescid-i Aksa'yı kapatması ve tekrar açmasının ardından Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde çatışmalar devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters]

mescid-i aksa’nın israil tarafından kapatılması ve sabah saatlerinde tekrar açılmasının ardından camide cuma namazına 5 bin kişi katılırken, namazın ardından kudüs’ün çeşitli semtlerinde filistinliler ile israil askerleri arasında çatışmalar yaşandı. en şiddetli çatışmalar şufat, isaviyye ve kalendiye askeri noktalarında yaşandı. dördü ağır en az sekiz filistinli yaralandı. filistinli kaynaklar çatışmaların devam ettiğini söyledi.

israil ordusu dün öldürdüğü mutez hicazi için doğu kudüs'te kurulan matem çadırına da saldırdı. burada da çok sayıda yaralı var.

el halil, nablus ve ramallah başta olmak üzere batı şeria’nın çeşitli kentlerinde de israil’in mescid-i aksa’ya yaptığı ihlalleri protesto etmek için yürüyüşler düzenlendi.

yürüyüşler sırasında israil ordusu ve israilli aşırı yerleşimcilerle filistinliler arasında çatışmalar yaşandı. israil ordusu, filistinli protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik kurşun kullandı. çatışmalar sırasında filistinli bir gazeteci de gözaltına alındı.

kudüs’te gerginlik, israil’in yahudi bir hahama suikast girişiminde bulunmak gerekçesiyle eski bir filistinli esir olan mutez hicazi'yi öldürmesinin ardından tırmandı.

hamas ve islami cihad hareketleri, “israil’in süleyman mabedi’ne dönüşü” adlı konferanstan döndüğü sırada uğradığı silahlı saldırı nedeniyle ağır yaralanan  ‘aşırı sağcı’ yahudi haham yehuda glick’e suikast girişimini övmüştü.

israil silahlı saldırının ardından mescid-i aksa’nın tüm müslümanlara kapatıldığını duyurdu.

'aksa'yı kapatmak bir savaş ilanı'

filistin yönetimi başkanı mahmud abbas, israil’in mescid-i aksa’yı kapatma kararını ‘savaş ilanı’ olarak nitelendirdi.

ürdün ise israil’in müslümanlar için üçüncü en kutsal cami olarak kabul edilen mescid-i aksa’yı kapatmasını ‘devlet terörü’ olarak niteledi.

aşırılık yanlısı yahudilerin mescid-i aksa'ya yönelik ihlâlleri

"süleyman mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna" inanan yahudi yerleşimciler burada kazı çalışmaları yapıyor. yerleşimciler ve israilli yetkililer zaman zaman aksa külliyesi'ne girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlâller nedeniyle mescid-i aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;